Cultuur en evenementen

Franky Bruneel over een nieuwe toekomst voor blues in Brugge


Audio Reportage

Franky Bruneel over een nieuwe toekomst voor blues in Brugge
Brugge, dinsdag 19/11/2013. Op 19 en 20 oktober was de Brugse Stadsschouwburg met het project 'Nothing But The Blues' even weer een bluestempel en menige aanwezige mijmerde achteraf over vervlogen tijden waarin Brugge gold als de blueshoofdstad van West-Vaanderen en zelfs wat daarbuiten. Voor ons was dit de aanleiding om Franky Bruneel, concertorganisator en de man achter het bluestijdschrift Back To The Roots, te vragen wat er door de jaren heen is misgelopen en of er mogelijk een mooie weg voorwaarts is.

Hoogdagen

"Er is inderdaad een tijd geweest, eind jaren 80 tot halfweg de jaren 90, dat Brugge inderdaad de blueshoofdstad van West-Vaanderen was, mede dank zij het festival 'The Belgian Blues Night', eerst in de Varens, later in de Beurshalle. We hadden de Honky Tonk, een platenspeciaalzaak die enkel blues verkocht. De eigenaar van die zaak was Frank van Rampelberg die 10 jaar, dacht ik, het bluesprogramma 'Boem Boem' maakte op Radio 2. Je had tal van cafés waar de blues live werd gespeeld. En nog wat andere kleinschalige initiatieven. Toen was de blues groot in Brugge", stelt Bruneel vast.

Beleving

"Ik merk vooral een groot verschil in de bluesbeleving zoals die in Nederland bestaat en wat hier in België gebeurt. In Nederland heeft elke stad zowat een eigen bluesfestival in de eigen stedelijke infrastructuur. De blues is daar welkom in het theater van de stad... In Vlaanderen is de blues muziek die vooral gedoemd, of verdoemd is, zoals je wil, tot festivaltenten met plankenhouten vloeren, waar mensen vooral heel veel bier achterover kieperen. Het heeft een imago: in Nederland is het van culturele waarde. In België wordt blues meer beschouwd als festivalmuziek. En dat is jammer, want het een is het een, het ander is het ander. Het is niet zozeer de muziek die verschilt. Het zijn de bluesliefhebbers die van een ander allooi zijn. Je hebt mensen die gewoon een avond fun, ambiance, leute en plezier willen en daar is een bepaald soort blues zeer geschikt voor. Andere bluesliefhebbers zijn echt wel geďnteresseerd in de socio-culturele achtergrond van die muziek, de ontstaansgeschiedenis ervan, de verhalen die de oorspronkelijke bluesartiesten vertelden, de 'double entendre' van de teksten: er is wat je hoort en er is wat het betekent, meestal twee verschillende zaken. De blues is een genre dat heel diep kan gaan", weet Franky Bruneel.

Markt herwinnen

"Het evenement van 19 en 20 oktober in de Stadsschouwburg heeft inderdaad bewezen dat er voor blues een markt is in Brugge. Op vrijdagavond hebben we met twee lokale bands, Dog House Sam uit Limburg en ons eigen Hideaway uit Brugge 270 bezoekers gehaald, evenveel als bij het concert van Rory Block, om maar iets te zeggen. Op zaterdag, met Mud Morganfield - de zoon van Muddy Waters - en Tail Dragger (foto), begeleid door een keurkorps aan muzikanten uit Chicago, trokken we 560 mensen naar de quasi uitverkochte Stadsschouwburg. We hebben bewezen dat blues in Brugge wel degelijk kan... maar om nu te zeggen 'we gaan nu terug van Brugge de hoofdstad van de blues maken', neen! Dit is geen wedstrijd. We gaan wél proberen de blues terug een waardevolle plaats te geven, binnen het brede aanbod van de stad. De blues mocht uit het vergeethoekje, is daar nu weer wat uit geraakt, en dat was de bedoeling", besluit Franky Bruneel.

En nu maar hopen dat hij het wat dat laatste betreft een beetje bij het verkeerde eind heeft en dat we voor een ware wederopleving van de blues in Brugge staan...

(FN-Eigen Berichtgeving/Foto: Stippy)
Meer op www.backtotheroots.be
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    Theater    Rock/Pop/...    Andere Culturen    Opinie    Evenementen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag