Economie

Is Pangasiusimport via Zeebrugge wenselijk?


Audio Reportage

Is Pangasiusimport via Zeebrugge wenselijk?
Zeebrugge, dinsdag 12/11/2013. De discussie of het nu een verstandig idee zou zijn om van Zeebrugge het Europees distributiecentrum te maken om diepgevroren om in Vietnames gevangen vis aan te voeren, blijft in alle hevigheid woeden. Havenbestuurder Joachim Coens kondigde net voor zijn vertrek naar Azië aan dat Zeebrugge de draaischijf moet worden voor de import van pangasius.

Waarom Zeebrugge?

De Vietnam Association of Seafood Exporters and Producers (VASEP) wil voor de consolidatie van de pangasiusexport naar de Europese markten Zeebrugge als hub, omwille van de centrale ligging in Europa, de aanwezigheid van verschillende bedrijven met kennis en ervaring in de foodlogistiek en opslagcapaciteit, de directe containerverbinding Vietnam–Zeebrugge en de bewezen distributiemogelijkheden naar het hinterland, onder meer met de kiwiverdeling uit Nieuw Zeeland. Havenbestuurder Joachim Coens stelt dat de invoer van de pangasiusfilet uit Vietnam, bestemd voor de gehele Europese markt, geen concurrentie betekent voor de verkoop van verse vis uit de Noordzee, onder eer omdat de lokale Vlaamse visserij verse vis aanbiedt, terwijl de pangasius in diepvriesvorm aangeleverd wordt. Hij stelt verder dat het Zeebrugge platform mee garant zal kunnen staan voor de kwaliteitsbewaking van dit product bij de invoer op de Europese markt.

Duurzame tegenargumenten

Volgens Sammy Roelant van Groen Brugge strookt dit niet met een duurzame uitbouw van de haven. Dit soort keuzes wordt niet langer maatschappelijk gedragen. We hopen dat de de afgevaardigden van het Brugse stadsbestuur, die bijna 100% van de aandelen bezitten in de haven deze beslissing terugdraaien. De berichten over het gezondheidsaspect van de pangasius die uit Mekongdelta komt zijn ronduit alarmerend.' aldus het Groen raadslid. 'De Mekongdelta is een van de meest vervuilde rivieren ter wereld. Het risico op kankerverwekkende stoffen in de vis is enorm. In feite verpatst de haven hier de gezondheid van de Vlamingen voor enkele microprocentjes traffiek erbij. Bovendien is deze vorm van vis 'oogsten' helemaal niet duurzaam. Het ecosysteem van de rivier heeft zwaar te lijden onder deze vorm van productie en gaat razendsnel achteruit. Een moderne haven, die toch het verlengde is van een lokaal bestuur moet een spiegel zijn van het lokale beleid, men kan niet enerzijds lippendienst bewijzen in het college omtrent duurzaamheid en parkjes aanleggen en anderzijds met de haven vrolijk de vernietiging van ecosystemen ondersteunen, dat is hypocriet en ik hoop dat de burgemeester, die ook havenvoorzitter is, zijn verantwoordelijkheid opneemt. Ik begrijp immers niet hoe hij een systeem dat gebaseerd is op de feodale uitbuiting van arme vissers zou kunnen verdedigen als hij sociaal voelend is. Duurzame visserij gebeurt ook vlak bij het afzetgebied.'

(FN-Eigen Berichtgeving)

FN
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Haven    Milieu    Politiek    Zeebrugge    Welzijn    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag