Nieuws uit de Brugse regio

Nobelprijswinnaar Frederik Willem de Klerk in Zonnebeke: Nog lessen te leren


Audio Reportage

Nobelprijswinnaar Frederik Willem de Klerk in Zonnebeke: Nog lessen te leren
West-Vlaanderen, zondag 3/11/2013. Vandaag, zondag 3 november, op de vooravond het Internationaal Vredessymposium 'Wetenschap voor de Vrede', brachten twee Nobelprijswinnaars voor de Vrede op uitnodiging van Vlaams minister-president Kris Peeters een bezoek aan de Tyne Cot begraafplaats in Zonnebeke: de Ierse Betty Williams (Nobelprijs 1976) en de Zuid-Afrikaanse voormalig president Frederik Willem de Klerk (Nobelprijs 1993).

Nog lessen te leren

Nobelprijswinnaar Frederik Willem de Klerk, die destijds samen met zijn zwarte opvolger Nelson Mandela de Nobelprijs ontving, was zeer onder de indruk: 'Tijdens het bezoek aan Tyne Cot en het In Flanders Fiels museum heeft de vernietigende kracht van de oorlog een diepe indruk gemaakt op mij. We mogen deze geschiedenis niet vergeten, het is een noodzaak om vrede te bevorderen,' zei hij nadat hij een krans had neergelegd bij drie graven van onbekende Zuidafrikaanse soldaten. En 'hoewel we nog steeds oorlogen kennen, steeds minder oorlogen worden gevoerd tussen landen onderling en dat is een les die we uit de eerste en tweede wereldoorlog en enkele conflicten achteraf wel al lijken te hebben geleerd, zei Frederik Willem de Klerk in een interview met De Stadsomroep.

Minderheden respecteren

'meer dan 80 procent van gewapende conflicten woede nu tussen burgers van hetzelfde land en dat brengt ons bij een nieuwe uitdaging voor de nieuwe eeuw die inmiddels is aangebroken: landen moeten het vreedzame samenleven tussen mensen van verschillende etniciteit, culturele achtergrond of religie bevorderen want al deze conflicten zijn op etniciteit, culturele verschillen of religie gebaseerd'. 'Belangrijke minderheden moeten zodanig worden aangepakt in landen, dat ze zich niet gemarginaliseerd voelen, maar dat ze zich als dat ook als bouwstenen ervaren, van de samenleving waar ze deel van uitmaken'.

(FN-Eigen Berichtgeving-Foto: FN)
Meer op www.peacesymposium.be
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Onderwijs    Andere Culturen    Geschiedenis    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag