Nieuws uit de Brugse regio

Brugge is 5 jaar Fair Trade Stad


Audio Reportage

Brugge is 5 jaar Fair Trade Stad
Brugge, woensdag 8/5/2013. Brugge is vandaag officieel 5 jaar lang Fair Trade Stad. In mei 2008 werd de titel Fair Trade Gemeente behaald, en die titel sindsdien ook elk jaar kunnen behouden. 'Hierop zijn we best trots', zegt Annick Vandamme van de Brugse Noord-Zuiddienst die uitlegt hoe Brugge destijds als pionier op een heel concrete manier bijdragen wilde leveren, aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden.

Bewustwording

'Door middel van diverse bewustmakingsactiviteiten en het uitbouwen van een netwerk met handelaars en diensten spelen we in op de vraag naar en het aanbod van eerlijke en lokale, duurzame producten. Op die manier maken we mensen in heel Brugge warm voor het verhaal achter Fair Trade en lokale, duurzame landbouw, zegt Annick. 2008 'In mei 2008 ondertekende de Brugse gemeenteraad een resolutie waarin ze zich verbond fairtradedranken aan te kopen voor vergaderingen en recepties in het stadhuis. Ook waren er toen vrij snel voldoende horecazaken, bedrijven, scholen en organisaties die fairtradeproducten verkochten of aanboden en werd een lokale trekkersgroep actief, die de nodige initiatieven nam om Fair Trade en lokale duurzame consumptie blijvend onder de aandacht te brengen en deze acties kwamen geregeld aan bod in de media. Sindsdien zijn we er in geslaagd om elk jaar opnieuw aan deze zes voorwaarden te voldoen om Fair Trade Gemeente, of in ons geval Fair Trade Stad, te blijven. Meer zelfs, Brugge wordt meermaals geprezen omwille van haar vele en originele acties en haar concrete aanpak naar scholen toe. Zo pakten wij als eerste uit met de titel 'Fair Trade School' voor scholen die zich achter eerlijke handel scharen. Momenteel zijn reeds 16 Brugse scholen trotse bezitter van deze titel. Ook het aantal horecazaken die fairtrade op hun kaart zetten, is aanzienlijk gestegen.

Vieren

Het jubileum "5 jaar Brugge Fair Trade Stad" wordt gevierd met een Fair Trade picknick in het Astridpark, op zaterdag 18 mei vanaf 12u, gevolgd door een unieke wereldzoektocht: een wandeling van ongeveer 4 km die je naar de meest idyllische plekjes in Brugge leidt en ook zorgt voor een verrassend nieuwe blik op onze eeuwenoude stad en haar relatie met de wereld. Een picknickpakket kost 6 en inschrijven hiervoor doe je vr 14 mei via www.oxfambrugge.be. De deelname aan de wereldzoektocht is gratis.

Scholen

Een 6-tal scholen namen ook al deel deel aan een kunstwerkenwedstrijd rond het 5-jarig bestaan van Brugge Fair Trade Stad. De kunstwerken worden binnenkort, van 13-24 mei, tentoongesteld in de Noord-Zuiddienst, Oostmeers 105 (ma-vrij 9u-17u) en op vrijdag 24 mei wordt het winnende kunstwerk bekend gemaakt.

(FN-Eigen Berichtgeving)

FN
Meer over Onderwijs    Kinderen    Jongeren    Andere Culturen    Milieu    Evenementen    Politiek    Sociaal    Welzijn    Verenigingen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag