Economie

Kantoorgebouw in binnenstad wordt omgebouwd tot woningen


Audio Reportage

Kantoorgebouw in binnenstad wordt omgebouwd tot woningen
Brugge, dinsdag 23/4/2013. Door de grote bouwwoede van de voorbije jaren in de Brugse rand komen steeds meer kantoorgebouwen in de Brugse binnenstad leeg te staan. De stad is daarom gestart met de ondersteuning van een herbestemmingsgolf en schepen van ruimtelijke ordening en huisvesting Franky Demon (CD&V) verleende vandaag onder meer de vergunning voor verbouwingswerken in de Langestraat 21, waar een bestaand kantoorgebouw zal worden omgebouwd tot een meergezinswoning met 10 woongelegenheden en een kantoorruimte op de gelijkvloerse verdieping.

Erfgoed bewaren

'Dit is een mooi voorbeeld van herbestemming van een beschermd gebouw in de Brugse binnenstad. Het toont aan dat, door het nodige overleg tussen alle betrokken partijen, ook historische gebouwen kunnen aangepast worden naar moderne en eigentijdse woongelegenheden,' zegt Demon (CD&V)..Het gebouw in kwestie is inderdaad een beschermd monument, met name Huis De Lombard, een voormalige herenwoning uit 1767. In de bestaande toestand waren de gebouwen in gebruik als kantoorruimtes, en dit over alle verdiepingen. De meest linkse vleugel werd gebruikt door de bedrijfsgeneeskundige dienst Idewe, de rest van het gebouw was in gebruik door Acerta, gekend als sociaal secretariaat en ondernemingsloket. 'Het pand werd verkocht aan projectontwikkelaar Hyboma, dat het pand zal herbestemmen,' legt schepen Demon uit.

Op de gelijkvloerse verdieping, rechts van de bestaande trappenhal, zal opnieuw een kantoorruimte worden ingericht. Deze ruimte van 150 mē heeft een uitzonderlijke erfgoedwaarde omwille van de rijkelijke interieurs met mooie binnendeuren, schouwen, parket en kamerbrede schilderijen van de hand van Jan Garemijn, een Brugs kunstschilder uit de 18de eeuw. Een inrichting als kantoorruimte is het best passend, mede rekening houdende met de ligging in een hoofdhandelsstraat. Deze kantoorruimte zal door de ontwikkelaar te huur of te koop worden aangeboden. Op de verdiepingen en in het linkergedeelte worden 10 flats voorzien, allen met minimaal 2 slaapkamers. In de vroegere tuin wordt een nieuw volume met twee eengezinswoningen opgetrokken. De tuin, door middel van een tuinmuur afgesloten aan de kant van het Verbrand Nieuwland, wordt volledig heraangelegd en deels heringericht met parkeerplaatsen voor de bewoners. De site zal via een poort in deze tuinmuur toegankelijk zijn voor auto's en hulpdiensten.

(FN-Meegedeeld-FD/Foto: VIOE)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Ruimtelijke Ordening    CD&V    Franky Demon    Huisvesting    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag