Nieuws uit de Brugse regio

Meiboom op nieuw jongerencentrum Switch in Assebroek

Meiboom op nieuw jongerencentrum Switch in Assebroek
Brugge, dinsdag 16/4/2013. In Assebroek is de meiboom geplant op het nieuwe jongerencentrum 'Switch'. Op de plaats waar vroeger het dienstencentrum 'De Lelie' stond, komt een speciaal paviljoen, dat onderdak moet bieden aan verschillende jongerenprojecten. Volgens OCMW-voorzitter Dirk De Fauw (CD&V) "gebeuren heel wat aanvragen voor een leefloon gebeurt door min 25-jarigen. Deze jongeren hebben vaak een onduidelijk en vrij pessimistisch beeld over hun toekomst. Ze vechten al een tijdje om rond te komen en om hun leven weer op de sporen te krijgen. De reden om bij het OCMW aan te kloppen, is hoofdzakelijk van financiële aard. Maar het is duidelijk dat de jongeren met meer problemen worden geconfronteerd. Om die reden heeft het OCMW de voorbije jaren verschillende projecten opgestart, waarin de jongeren deskundig begeleid worden. Ze krijgen terug perspectief en er wordt vermeden dat kleine problemen groter worden.'

Naast het project Switch staat het OCMW ook achter de projecten Blink!, 't Scharnier en Buurtsport die in het nieuwe jongerencentrum gehuisvest zullen worden. 'Het paviljoen zal gekenmerkt worden door een uitzonderlijk design. Het ontwerp is namelijk gespiegeld aan een Mongolische traditionele tentsoort of 'joert'. De architect heeft een 'verzameling' van drie joerts ontworpen, die aan elkaar gekoppeld zijn door een centrale ingang.' vertelt De fauw.
Het nieuwe gebouw zal grotendeels opgetrokken worden uit hout afkomstig van de Luxemburgse OCMW-bossen. Het zal ook volledig passief gebouwd worden. Het centrum wordt niet aangesloten op de openbare riolering. Alle afval- en regenwater zal opgevangen en gezuiverd worden via een rietveld en een bloemenweide. Hierdoor kan het water gebruikt worden voor het spoelen van de toiletten. De Schakelaar, de OCMW-vereniging die gespecialiseerd is in energiebesparing, zal instaan voor het isoleren van het gebouw. Op het dak zullen voldoende zonnepanelen geplaatst worden om de nodige energie op te wekken. Voor de beperkte verwarming die nodig is, zal gewerkt worden met centrale verwarming met pellets. Die zullen gemaakt worden door de OCMW- vereniging WOK (Werkt Ook), een sociaal tewerkstellingsinitiatief. 'Ondanks het feit dat dit gebouw een moeilijke constructie is, gaan we de uitdaging aan om het project te bouwen met de eigen Technische Dienst. Het behoort tot de taken van het OCMW om sociaal-economieprojecten zo veel mogelijk te ondersteunen en er ook actief aan mee te werken. De helft van het personeel van de Technische Dienst bestaat uit mensen die tewerkgesteld worden in één of andere vorm van sociale tewerkstelling.' legt De fauw uit.

Het einde van de werken is voorzien voor het najaar van 2013.

(FN-Meegedeeld-OCMW)

FN
Meer over Jongeren    Politiek    Dirk De Fauw    Sociaal    Verenigingen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag