Nieuws uit de Brugse regio

Brugge weer voluit voor Week van de Amateurkunsten


Audio Reportage

Brugge weer voluit voor  Week van de Amateurkunsten
Brugge, maandag 15/4/2013. Van 26 april tot en met 5 mei bezetten tientallen kunstbeoefenaars uit diverse disciplines verschillende Brugse locaties in het kader van de Week van de Amateurkunsten. Het is de bedoeling om de vele niet-professionele kunstenaars die Brugge telt en die anders vaak minder zichtbaar zijn in de kijker te plaatsen, zegt Mieke Hoste, schepen van socio-culturele verenigingen (sp.a) . 'In Vlaanderen oefent 1 op 3 mensen een of andere vorm van kunst uit in de vrije tijd, solo of in verenigingsverband. Het zou zonde zijn al dat talent achter gesloten deuren te laten zitten.'

In Brugge zet de dienst Cultuur van de Stad zich tijdens de Week van de Amateurkunsten met hart en ziel in voor de Brugse 'amateurkunstenaars', maar naast de projecten van de dienst Cultuur zelf, zijn er ook heel wat privé-initiatieven, zoals het mini-filmfestival van Razorreel, zegt Mieke Hoste.

Programma

26 april rond 19.00: Openingsceremonie
Openingsceremonie waarin drie kleurrijke optochten vol muziek en beweging doorheen de Brugse binnenstad trekken om daarna samen te komen o4/12p de Burg. Daar openen ze officieel de Brugse Week van de Amateurkunsten met een gezamenlijk nummer. De Koninklijke Scoutsharmonie Sint-Leo, de Koninklijke Speelschaar SFX en de Socialistische Harmonie Werkerswelzijn en een tiental dansers bundelen hiervoor hun krachten. Ze vertrekken vanuit de Nieuwstraat (SFX), vanuit de Naaldenstraat (Werkerswelzijn) en vanuit de Jakobinnessenstraat (Sint-Leo).

WacKo Festival

Meteen daarna gaat om 20.00 uur het gratis driedaagse stadsfestival WAcKo van start. 13 Brugse muziekgroepen veroveren het podium op de Burg onder de bomen. WAcKo vindt plaats op vrijdag 26 april, zaterdag 27 april en vrijdag 3 mei 2013. Rock, elektro, metal, akoestische pop, … er is voor elk wat wils. Aan de bar verkoopt scouts Sint-Hubertus drank tegen democratische prijzen.

poëziebrunch

Op zaterdag starten we de dag op de Burg om 11.00 uur met de poëziebrunch waar elke bezoeker een gratis kopje koffie en een croissant aangeboden krijgt. 20 amateurpoëten brengen onder muzikale begeleiding hun werk voor het grote publiek: Hermes Amerlinck, bekend van The Voice en Annelies Buggenhout verzorgen de bijpassen begeleiding.

mini-amateurfilmfestival

Later die dag, van 14.00 tot 17.00 uur, organiseert de dienst Cultuur in samenwerking met Razorreel een mini-amateurfilmfestival in de Jan Garemijnzaal. Iedereen is er welkom om in vier speciaal ingerichte screening rooms het werk van verschillende amateurcineasten te bewonderen. Tijdens deze eerste dag van de Amateurfilms komen 4 categorieën aan bod. Ook deze uitzonderlijke tentoonstelling is net als alle andere WAK-projecten gratis te bezoeken.

WAK Intiem

Op 30 april en 2 mei 2013 zoeken we 's avonds de meer intieme kant van het kunstgebeuren op. Onder de noemer 'WAK Intiem' is er dinsdag 30 april een Unplugged optreden en donderdag 2 mei 2013 is er een comedyclash op de binnenkoer van AC 't Brugse Vrije. Beide evenementen starten om 20.00 uur.

Tijdens 'WAK Intiem – Unplugged' brengt de Brugse singersongwriter Gracious Wild een akoestische set, tijdens WAK Intiem – Comedyclash, staan de twee Brugse comedians Bart Vantieghem en de Mugge van Brugge tegenover elkaar. Het wordt gegarandeerd hard tegen harder.

KunstTogen

Ten slotte, maar daarom niet minder belangrijk, is er de vierde editie van KunstTogen. Tussen 26 april en 5 mei 2013 biedt de dienst Cultuur in samenwerking met de Brugse Horeca een kunstwandeling aan in het kader van de 'Week van de Amateurkunsten'. Opkomende Brugse kunstenaars stellen hun werken tentoon in verschillende Brugse horecazaken. De deelnemende horecazaken zijn dit jaar: Sol Y Sombra, The Vintage, De Nocture, Eetcafé Leopold, Huisbrouwerij De Halve Maan, De Versteende Nacht en Table Folle.

4 Mei: Dansvloer

Op zaterdag 4 mei 2013 gaan we opnieuw de actieve toer op. Van 14.00 tot 17.00 uur zie je op 'Dansvloer' zeven Brugse dansscholen aan het werk. Elke school brengt één choreografie waarin hun eigenheid naar voor komt. Geniet van gevarieerde dans van eigen bodem. Naast de dansscholen hebben we ook een special guest: Sander Blommaert. Sinds enige tijd (als 1 van de 2 Belgen ooit!) danst hij bij het Royal Ballet in Londen. De zeven deelnemende dansscholen zijn: Fedes, Danza Dell' Arte, Azúcar Rueda Dansgroep, Studio Credo, Safiya buikdans, dansschool Ramon, Dancelot en Pasos de Brujas. Na de dansscholen is het rond 17.30 uur tijd voor een Vrij Podium dans. Op de scène zie je de coolste moves en 'choreo's' van Brugs danstalent.

5 mei: Slot


De week van de amateurkunsten sluiten we op 5 mei 2013 af in de nieuwe Cultuurzaal Daverlo met, AMA, een beurs van amateurkunstenaars. Van 14.00 tot 17.00 uur zullen tal van Brugse amateurkunstenaars en amateurkunstverenigingen hun werk of hun vereniging voorstellen. Schilderijen, sculpturen, glaskunst, boekbinden, airbrush, kalligrafie, keramiek, foto's … - er is voor elk wat wils. Er zijn demonstraties van kunstenaars, optredens van Murga Bruga en het Brugs Mannenkoor, gratis tombola, initiaties van graffiti, djembé en poëzie, kindergrime, …

Liefst 50 kunstenaars zullen aanwezig zijn. Een onverhoopt succes voor deze eerste editie. Er zal die dag dus heel wat te beleven zijn in Daverlo.

(FN-Meegedeeld-Brugge)
Meer over Concert    Theater    Dans    Kinderen    Rock/Pop/...    Humor    Jongeren    Andere Culturen    Literatuur    Actie    Media    Opinie    Foto    Techniek    sp.a    Mieke Hoste    Senioren    Sociaal    Verenigingen    Brugse Bands    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag