Opinie

Waarom blijft men zo stil over de gevolgen van Brugge Speech van Thatcher


Audio Reportage

Waarom blijft men zo stil over de gevolgen van Brugge Speech van Thatcher
Brugge, woensdag 4/9/2013. Ik heb vanuit mijn luie zetel de voorbije 24 uur zoals velen de internationale berichtgeving over de dood van de Britse oud premier Margeret Thatcher wat gevolgd en wat ik in vele media compleet heb gemist is hoe de IJzeren Lady hier, in Brugge, in 1988 haar historische 'Brugge-speech' hield, bij de opening van het academiejaar van het Europa College. Voor een groep van Europafielen gaf ze toen de aanzet voor de verregaande Europese deregulering van alles wat inmenging was, in het Europese economische weefsel. Het was daarmee de eerste echte aanzet, voor de voorbije FinanciŽle crisis, die vooral vanuit Groot BrittanniŽ en de Londense financiŽle 'City' de Eurocrisis is gedoopt, waarvoor Europa vanuit Londen zo weer de schuld krijgt. En de cirkel is daarmee rond.

Toespraak

"We hebben niet met succes de grenzen van de staat teruggedrongen om ze op Europees niveau weer te zien terugkeren met een Europese superstaat, die zijn heerschappij vanuit Brussel wil uitoefenen,," zei Thatcher toen in de hallezalen van het Belfort. Ze kreeg applaus, op een moment dat de Europese Commissie verdere Europese integratie met een sociale dimensie nastreefde. De Brugge-speech zou de stagnering van die socialeDetail dimensie inluiden. Ik had toen het voorrecht om als verslaggever van Stadsomroep Alpenradio van op de eerste rij naar Thatcher te mogen luisteren.

Ook Pro Europa

Overigens viel dat Euro-sceptiscisme van Thatcher op het eerste gezicht en misschien enkel hier in Brugge - daarover kan ik niet echt oordelen- wel mee en ik cteerde bij Alpenradio toen volgende positieve noot: "Ik ben de eerste om te stellen, dat de Europese landen bij veel grote vraagstukken moeten proberen met ťťn stem te spreken... en Europa is sterker als we dat doen, of het nu gaat om de handel, defensie of in onze betrekkingen met de rest van de wereld. Maar nauwere samenwerking is niet hetzelfde als de macht centraliseren in Brussel of beslissingen laten nemen..." Maar ook hier zat het venijn in the ijzeren staart: Thatcher heeft met haar vraag om minder controle, verwijzend naar de Sovjetunie, vooral in de Europese FinanciŽle wereld bereidwillige volgelingen gevondenDetail, met grote privatiseringsgolven en ongebreidelde liberalisering van de financiŽle markten zonder enige vorm van centrale controle voor gevolg: voor de City was de sky de limit. De Europese burger mag van die speech en zijn gevolgen nu de rekening betalen. Ik lees van de overleden Maggie dezer dagen zoveel goeds en over deze historische link tussen Brugge, Thatcher en onze economische crisis veel te weinig. De City blijft de media in Brussel aansturen. Ook wat dat betreft zijn we sinds 1988 alleen de verkeerde richting uit gegaan...

(FN)
Opinies gepubliceerd in deze rubriek zijn de verantwoordelijkheid van de auteur en verwoorden niet noodzakelijkerwijs de opinie van de redactie.

Meer over Opinie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag