Nieuws uit de Brugse regio

Groen Brugge niet per definitie achter fietsstraten


Audio Reportage

Groen Brugge niet per definitie achter fietsstraten
Brugge, woensdag 13/3/2013. Het idee van Schepen van mobiliteit Annick Lambrecht (sp.a) die van heel wat straten in de Brugse binnenstad fietsstraten wil maken, kan zoals het nu voorgesteld is eigenaardig genoeg niet op de goedkeuring van Groen rekenen. Voor wie het principe niet kent: fietsstraten zijn straten waar fietsers voorrang krijgen op auto's en de hele breedte van de weg mogen gebruiken. Groen Brugge juicht het plan toe, maar op voorwaarde dat het stadsbestuur belangrijke knopen doorhakt om de nieuwe situatie in de praktijk uitvoerbaar en afdwingbaar te maken en volgens Valentijn Vyvey, ondervoorzitter van Groen Brugge, is dat op dit moment absoluut nog niet het geval.

Autoluw

'Bij de heraanleg van straten in de binnenstad werd in het verleden geopperd dat fietsers een remmende factor zouden worden en zo het autoverkeer terug zouden dringen. Het omgekeerde was het geval: meer auto's reden het centrum binnen en steeds minder fietsers durven het aan door de centrumstraten te fietsen', verklaart Vyvey, die stelt dat 'fietsstraten in het centrum enkel een succes kunnen worden als een groot deel van het centrum autoluw gemaakt wordt. Dit wil zeggen dat bezoekers en toeristen met de wagen geen toegang krijgen tot deze zone."

Groen stelt het stadsbestuur voor de keuze: of ze gaat resoluut voor een autoluwe fietsstad, ofwel gaat ze nog steeds voor een autostad maar dan met enkele afgezonderde, rustige fietsstraten.

(FN-Eigen Berichtgeving/Foto: FN)
Meer over Mobiliteit    Politiek    Groen    sp.a    Annick Lambrecht    Binnenstad    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag