Nieuws uit de Brugse regio

Jon Misselyn schrijft boek aan burgemeester over cultuur en politiek: Beste Renaat


Audio Reportage

Jon Misselyn schrijft boek aan burgemeester over cultuur en politiek: Beste Renaat
Brugge, zondag 24/2/2013. Journalist Jon Misselyn heeft zijn "Brief aan Renaat" afgegeven aan burgemeester Renaat Landuyt, die zoals iedereen ondertussen wellicht weet tegelijkertijd ook schepen van cultuur en toerisme is. Voor Jon Misselyn de ideale man dus, om in een boek van 300 bladzijden(!) duidelijk te maken wat er in Brugge op het vlak van cultuur allemaal goed en fout gaat en de ex-hoofdredacteur van Moonartgallery en Uitkrant in Brugge is uiteraard als weinig anderen geplaatst om hierover nuttige dingen te zeggen.

Moonartgallery +

Het boek zelf is veel meer dan geworden een compilatie van wat Misselyn in de voorbije jaren neerpende in Moonartgallery. Als je als Misselyn al veertig jaar het culturele reilen en zeilen volgt, heb je voldoende fundamenten om Landuyt, die de voorbije tien jaar meer in Brussel zat dan in de Brugse cultuurhuizen tips te geven over de geldopslorpend cultuursector waar volgens Misselyn "de kunstenaars vaak niet echt beter worden".

Hoop

'Ik heb nu de hoop dat er verandering kan komen... ook al weet ik dat hij (Landuyt) de voorbije 10 jaar niet echt cultureel-minded was... Hij heeft me beloofd het boek dit weekend misschien nog grondig te lezen én mij te antwoorden.' stelt Misselyn in een 25 minuten lang interview. Enkele uitspraken: 'Eigenlijk denk ik dat Bruggeplus overbodig is. Dat werk moet gedaan worden door de Dienst Cultuuur die voor evenementen beroep kan doen op bureaus. Dat zou veel minder gekost hebben." … "Voor Brugge 2002 was er in Brugge amper klassieke muziek te beluisteren, buiten Musica Aniqua en een occasioneel ander evenement. Nu is er in het Concertgebouw vrijwel niets anders dan klassieke muziek te beluisteren. Een studie van het Concertgebouw zelf heeft aangetoond dat het publiek gemiddeld 60 jaar is. Dat is goed omdat 50-plussers 10 jaar geleden nauwelijks nog de deur uit kwamen, omdat er niets was voor hen, maar de leeftijd daaronder... Hoe komt het dat zij de weg niet vinden naar het Concertgebouw en de andere cultuurhuizen,"... "Ik begrijp dat er mensen zijn, die denken dat er niets te doen is in Brugge,... maar dat is vooral omdat er soms op één dag 3, 4 activiteiten doorgaan die in dezelfde richting gaan...: we hebben inderdaad een cultuurscoördinator, maar wat die doet weet ik niet, wellicht is die bezig met het schrijven van enkele verslagen, zoiets,"... "Ik merk bij de mensen van het Cultuurcentrum en de Werf een zeer groot enthousiasme. Dat zijn ook mensen die je ook elders ziet. Van het Concertgebouw zie je ze bijvoorbeeld veel minder bij de collega's"...

Echtscheiding?

Toen we tot slot van het zeer lange gesprek vroegen, of het huwelijk tussen politiek en cultuur in Brugge goed, minder goed of ronduit slecht was en of de partijen dus naar de huwelijksconulent moesten of de vredederechter om de echtscheing te vragen, stelde Misselyn vast dat het om een verstandshuwelijk gaat: "de cultuur kan ook in Brugge niet zonder de politiek omwille van de centen",... 'maar het soort vermenging, waarbij politici toch steeds met hun foto in het programmaboekje willen komen, aan dat soort vermenging heb ik toch wel een hekel"... "Een echtscheiding, laat ze dat maar doen."

'Geachte burgemeester, Beste Renaat' telt 300 bladzijden, kost 23 euro en is te koop in de Standaard Boekhandel, Raaklijn, De Reyghere en Fnac. Het kan ook besteld worden via redactie@moonartgallery.be.

(FN-Eigen Berichtgeving/Foto: PS)
Meer op www.moonartgallery.be
Contacteren via mail redactie@moonartgallery.be
Meer over Concert    Theater    Andere Culturen    Media    Opinie    Evenementen    Politiek    Renaat Landuyt    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag