Nieuws uit de Brugse regio

Postjesjagerij sp.a en CD&V jaagt oppositie in gordijnen (upd)


Audio Reportage

Postjesjagerij sp.a en CD&V jaagt oppositie in gordijnen (upd)
Brugge, woensdag 30/1/2013. Alle 4 de Brugse oppositiepartijen hekelden tijdens de eerste gemeenteraad van het nieuwe Brugse sp.a/CD&V bestuur wat ze omschrijven als onaanvaardbare miskenning van de oppositie bij de toekenning van mandaten in bedrijven en verenigingen. Voor de mandaten in 53 instanties moest ook in 1 enkel pakket gestemd worden en de oppositie kreeg, zo bleek, nog nooit zo weinig mandaten en voor het eerst is ook geen enkele oppositiepartij vertegenwoordigd in de sociale huisvestingsmaatschappijen, het Concertgebouw en Brugge Plus, terwijl de vier oppositiepartijen samen 20 van de 47 gemeenteraadsraadsleden leveren.

Groene voorzet

Bruno Mostrey (Groen) was de eerste om van leer te gaan: "De wetgever had als filosofie om de oppositie zoveel mogelijk in dergelijke structuren te laten zetelen... Zoals de meerderheid zich nu ingespannen heeft om de oppositie er zoveel mogelijk buiten te houden is toch schrijnend. De vraag rijst daarom bij ons of deze meerderheid zal blijven zoeken naar manieren om de oppositie zoveel als mogelijk uit deze structuren met gemeentelijke taken te weren... Democratie is niet de dictatuur van de meerderheid, maar gaat wel om debat en daar maakt de oppositie ten volle deel van uit," stelde Mostrey nog diplomatisch.

Wat moet doen we

Daarop antwoordde schepen Boudewijn Laloo in niet mist te verstane termen, dat "de meerderheid alle mandaten aan de oppositie had toegekend die wettelijk verplicht zijn", niets meer, niets minder. En dat "als de wetgeving of regels zouden worden aangepast daar eventueel op kan worden terug gekomen".

Brugge niet van iedereen

Dat antwoord van Laloo was koren op de molen voor Alain Quataert van Vlaams Belang (foto), die nog een stap verder en hij weigerde, als enige overigens, het wat hij noemde nepaanbod van de meerderheid. Hij noemde de sp.a/CD&V tram "een inhaligere en hebberige meerderheid, die de posten grotendeels voor zichzelf houdt en de oppositie niet de inspraak geeft in het beleid, die de vier oppositiepartijen op basis van de samengetelde verkiezingsresultaten mogen claimen. Een gemiste kans dus, van bij de start van de nieuwe legislatuur. En zoals een Engels spreekwoord zegt : You never get a second chance to make a first impression. Wij zijn daarom ook geen vragende partij om nog een paar kruimels uit de brand te slepen, die de vier oppositiepartijen zeer krenterig van de nieuwe bestuursploeg toegeworpen kregen. En met kruimels bedoel ik niet zitpenningen, financiŽle vergoedingen, maar wel de controlerende aanwezigheid in belangrijke organisaties die mee het beleid bepalen. Wij hebben dan ook principieel verzaakt aan dit nepaanbod van het nieuwe schepencollege, omdat het democratisch evenwicht manifest miskend wordt. Voor Sp.a en CD&V is Brugge dus duidelijk niet van iedereen", besloot Quataert met een duidelijke verwijzing naar de Antwerpse sp.a.

Bitse Mercedes

En dan kwam Mercedes van Volcem (Open VLD) aan de beurt. Zij sneerde bijzonder hard richting Renaat Landuyt: "schandalig hoe je met de oppositie om gaat! Ik vindt het klein dat u in het Concertgebouw en in Bruggeplus niemand van de oppositie wil. Op papier en in toespraken heeft u het over het opbouwen van partnerschappen en samenwerking, maar in de praktijk wil u de oppositie, die 48 procent van de bevolking vertegenwoordigt, niet eens toelaten in de bestuursorganen van de stad... De laatste 24 jaar zijn er nog nooit waren zo weinig mandaten naar de oppositie gegaan... Frank Van Acker deed dat heel anders! Aan de pers zegt u blij te zijn met een grote oppositie die u aanwakkert,... maar wat u zegt en wat u doet is totaal anders. Hoe wil u een stad van 120.000 mensen besturen als u niet eens met uw oppositie aan tafel wil zitten omtrent het culturele en vrije tijd aanbod? Ik vind het echt niet kunnen, zelfs niet in de Bugse Maatschappij voor Huisvesting. Zelfs geen enkele stem. U heeft mij enorm teleurgesteld" zei Mercedes die rood werd van woede: weinig gezien.

Wie o wie dan wel?

Wie werd dan wel verkozen vraagt u zich ondertussen af, maar helaas, als Stadsomroep kunnen we ook nog niet de lijst van de wel toegekende mandaten geven. Ondanks stellige beloftes vanwege het stadsbestuur, wachten wij ook nog op de lijst van wie nu waar verkozen is. Een verkiezing die trouwens werd voorafgegaan door zeer duidelijke instructies, zodat er niet nog eens zogenaamde vergissingen zouden worden gemaakt. Schepen Boudewijn Laloo had voor die instructies zijn gevoel voor ironie ook meegenomen naar de Gotische zaal....

Update: donderdagavond viel met een gunstige wind, niet vanuit het stadhuis dus, alsnog de mandatenlijst bij ons op de mat. De lijst vindt U via de link onder dit artikel.

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer op www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=34736
Meer over Concert    Politiek    CD&V    N-VA    Groen    Vlaams Belang    Open VLD    sp.a    Mercedes Van Volcem    Boudewijn Laloo    Alain Quataert    Bruno Mostrey    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag