Nieuws uit de Brugse regio

Restauratiepremie voor Heilige Magdalenakerk


Audio Reportage

Restauratiepremie voor Heilige Magdalenakerk
Brugge, dinsdag 8/1/2013. Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft een premie van 685.000 euro toegekend, voor de tweede van vijf restauratiefasen van de Heilige Magdalenakerk, gelegen aan het Astridpark in Brugge. De 19de- eeuwse kruiskerk, een ontwerp van architect Buyck uit Brugge, is een van de weinige neogotische kerkelijke bouwwerken in de Brugse binnenstad. De kerk is sinds 1996 beschermd, maar toont duidelijk tekenen van gedeeltelijk verval.

"In het kader van Brugge Culturele Hoofdstad 2002 is de kerk heringericht en losgekoppeld van haar strikt Christelijke traditie," aldus minister Bourgeois. "Zo is in het schip van de kerk een multifunctioneel platform aangebracht en zijn bergruimten tot bezinningsruimten ingericht. Deze nevenbestemming past precies in mijn visienota om na te denken over de toekomst van de talrijke parochiekerken, een opdracht voor de lokale besturen in samenspraak met de kerkbesturen. In Brugge heeft nie spirituele nevenbestemming overigens inderdaad geleid tot meer bezoek aan de kerk en een dergelijke wisselwerking kan ik alleen maar toejuichen."

Gefaseerde aanpak

Het volledige kerkrestauratiedossier telt vijf fasen. In een eerste fase werden de brandglasramen gerestaureerd. Met het voorliggende dossier worden daken en zolders aangepakt. Nadien volgen nog gevelmetselwerken, de restauratie van de toren en de renovatie van technische uitrustingen en binnenafwerkingen.

(FN-Meegedeeld-GB/Foto: Onroerend Erfgoed)
Meer over Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag