Nieuws uit de Brugse regio

Als je geen journalist terplekke hebt, zwijg dan

Als je geen journalist terplekke hebt, zwijg dan
Brugge, donderdag 3/1/2013. In de berichtgeving in de nationale pers, over het incident gisterenavond in de Brugse gemeenteraad, waar niet Pablo Annys (sp.a), die normaal zelfs ondervoorzitter van het OCMW zou worden (!), werd verkozen in de OCMW raad maar wel Karin Robert van Groen, blijkt eens te meer dat de nationale media niet eens goed een bericht van hun lokale confraters kunnen overschrijven.

Geen knopjes

De VRT zegt op haar website bijvoorbeeld dat 'in Brugge duwde iemand op een verkeerd knopje, en dat kan gevolgen hebben'. In Brugge gebeurt stemmen eerst en vooral nog altijd met de hand, maar tweedens en wellicht belangrijker: van een "vergissing" was geen sprake, zo wisten tijdige wakkere journalisten ter plekke.

Geen vergissing?

Op de persbank voor de start van de gemeenteraad, rond 19:15 al bekend, dank zij een gunstige windrichting, dat er "een aap uit de mouw zou komen" want "sommigen binnen sp.a vonden het niet kunnen, dat Vlaams Belang Groen uit het OCMW zou houden". Toen Sammy Roelant van Groen onze redactie om 19:40 vroeg of we aandacht zouden besteden aan "hoe het doorbreken van het cordon sanitaire door Open VLD zou worden gebruikt om Groen uit de OCMW raad te houden" konden we hem al veelzeggend antwoorden "dat we best eerst wachten op de resultaten van de stemming, want dat een verrassing niet uit te sluiten is". Van een vergissing was wat dat betreft dus geen sprake, alleen lijkt het er sterk op dat het verkeerde sp.a lid het slachtoffer werd van het maneuver, waar ongewtijfeld ook interne spanningen binnen de partij mee te maken (kunnen) hebben.

Wie wist/besliste wat?

Dat was naar wij gisterenavond vernamen ook de aanleiding van de woedeuitbarsting bij de kersverse voorzitter van de Gemeenteraad André Van Nieuwkerke, die de nieuwe burgemeester Renaat Landuyt liet horen wat hij van het maneuver dacht, gadegeslagen door een al even blije Annick Lambrecht en een wellicht met verstomming geslagen Jos Demarest (CD&V). Dat beeld heeft de VRT uiteraard niet gezien, laat staan geregistreerd: de nationale omroep heeft in Brugge geen journalisten meer in dienst voor lokale verslaggeving. Om 19:15, toen wij over de "aap in de mouw" hoorden waren zowieso nog maar 3 journalisten in de zaal waaronder 2 van de Stadsomroep. Vandaar volkomen onjuiste berichtgeving bij onze nationale collegae, die zelf met man en macht in Kortrijk en Denderleeuw zaten... Als je geen journalist terplekke hebt, zwijg dan!

(FN-Eigen Berichtgeving/Foto: EC)
Meer op www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/130103_gemeenteraden_zittingen
Meer over Media    Politiek    sp.a    Jos Demarest    Renaat Landuyt    Andre Van Nieuwkerke    Annick Lambrecht    Verkiezingen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag