Nieuws uit de Brugse regio

SP.A wint Brugse gemeenteraadsverkiezingen 2012 in verlengde nagelbijter

SP.A wint Brugse gemeenteraadsverkiezingen 2012 in verlengde nagelbijter
Brugge, maandag 15/10/2012. De stemmen in Brugge zijn geteld: 115 op 115 bureaus zitten rond met het karwei en er is een eind gekomen aan de nagelbijter, die de hele middag en nacht duurde: SP.A en CD&V speelden de hele tijd haasje over, met een marge van hoogstens een 120-tal stemmen in de ene of de andere richting. De Brugse verkiezingen hadden vanaf 17:00 uur dan wat weg van de historische Amerikaanse presidentsverkiezingen, waar problemen met gaatjes in ponskaarten bij computergestuurde verkiezingen uiteindelijk Bush aan de macht brachten, in plaats van Al Gore. In Brugge waren de USB-sticks van 2 stembureau's, in totaal goed voor ongeveer 1600 stemmen "onleesbaar". De reden daarvoor is nog niet duidelijk: een technich defect of een verkeerde bewerking... Er moest in elk geval worden heringescand, waarvoor een computertexpert met nieuwe USB-sticks uit Brussel moest komen.
Maar in de loop van de nacht viel dan uiteindelijk toch het verdict, met het laatste getelde bureau.

SP.A wint

Met alle stemmen geteld, haalt SP.A met Renaat Landuyt het met 26,8% het uiteindelijk bijzonder nipt van CD&V van Dirk De Fauw 26,6% en wordt N-VA met Ann Minne derde 19,8%. Open VLD van Mercedes van Volcem blijft steken op 11,0% voor Groen met 8,8%. Vlaams Belang wordt met 5,4% ook bijna van de Brugse politieke kaart geveegd. Lijst Burgemeester, Lijst Dedecker en VCD slagen er niet in een procent te halen.

163 stemmen verschil

Om aan te geven hoeveel het uiteindelijke verschil maar bedroeg: SP.A haalt 21567 stemmen CD&V 21404. Een verschil dus van maar stemmen 163! Op het vlak van voorkeurstemmen is het verschil tussen de zwaargewichten overigens veel groter dan die tussen hun partijen: Renaat Landuyt haalt er 12499 terwijl Dirk De Fauw er 'slechts' 10453 haalt.

Coalitie

Wat wel duidelijk is: SP.A en CD&V gaan vanaf vandaag maandag onderhandelen, over een mogelijk bestuursakkoord. Dat is door Renaat Landuyt van SP.A bevestigd.

De nieuwe Brugse gemeenteraad zal in januari 2013 de eed afleggen. Tegen die tijd moeten de partijen hun bestuursakkoord en de samenstelliong van het nieuwe schepencollege geregeld krijgen en is er voor de nieuw verkozen mandatarissen door het Agentschap voor Binnenlands Bestuur van de Vlaamse Regering een cursus voorzien.

(FN-Eigen Berichtgeving/Bron Gegevens: Vlaanderen)

FN
Meer over Mobiliteit    Politiek    CD&V    N-VA    Groen    Vlaams Belang    Open VLD    sp.a    Dirk De Fauw    Renaat Landuyt    Verkiezingen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag