Nieuws uit de Brugse regio

Voeding in Brugse sociale restaurants wel OK


Audio Reportage

Voeding in Brugse sociale restaurants wel OK
Brugge, donderdag 13/9/2012. Volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) is er zeer waarschijnlijk geen enkel probleem met de voeding die door voedselbanken en caritatieve organisaties in West-Vlaanderen wordt aangeboden. Ook in Brugge is er vooral bij anderstalige inwoners, die via de Waalse media nieuwsberichtgeving volgen, ongerustheid ontstaan over de kwaliteit van voeding, die ze hier via caritatieve weg ontvangen. Het agentschap heeft naar eigen zeggen "een zeer goede samenwerking met de Voedselbanken en deze zijn ook zeer goed op de hoogte van hun verantwoordelijkheden, die ze hebben tegenover de minder begoeden die zij helpen en ze zijn zich ook zeer bewust van de hygiënemaatregelen en passen deze dan ook toe", zegt Lieve Busschots van het FAVV.

Probleem in Mons

De RTBF bracht vandaag een reportage over een interventie van het Voedselagentschap dat klachten van consumenten die zich bij een Waalse voedselbank in Colfontaine bij Mons bevoorraden, waarbij verschillende producten op basis van vlees en ook gebak van een twijfelachtige versheid waren aangetroffen en 100 kg voedsel werd vernietigd. De uiterste gebruiksdata waren volgens het FAVV ruim overschreden en diepgevroren vleesproducten verspreidden een ammoniakgeur, een geur die eigen is aan bederf.

Het Agentschap is van overigens oordeel dat "een overschrijding van de datum ten minste houdbaar tot niet in alle gevallen gevaar oplevert voor de gezondheid van de consument", maar anderzijds "aanvaardt het Agentschap geen voedselveiligheid met 2 snelheden : één voor de rijken die zich kunnen veilige producten kunnen veroorloven en één voor de minder begoeden die het moeten stellen met bedorven producten".

Opleiding

"Bepaalde vzw's hebben niet altijd de nodige infrastructuur en kennis of de nodige strengheid om op een correcte wijze om te gaan met bederfbare etenswaren, en daarom heeft onze voorlichtingcel reeds 18 opleidingen verstrekt aan medewerkers van deze caritatieve organisaties. Het Agentschap is ook bereid in Brugge opleiding te voorzien, al daar voldoende belangstellenden voor zouden zijn," besluit Lieve Busschots van het FAVV.

(FN-Eigen Berichtgeving)

FN
Meer op www.favv.be
Meer over Economie    Sociaal    Zorg    Welzijn    Verenigingen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag