Economie

UNIZO: mooie zomermaand maakt kustseizoen bijna goed


Audio Reportage

UNIZO: mooie zomermaand maakt kustseizoen bijna goed
Brugge, donderdag 16/8/2012. Met de drukste vakantieperiode achter de rug , stelt UNIZO samen met de kustondernemers vast dat het seizoen 2012 ondanks het barslechte weer in juli toch nog meevalt. 75 % van de ondernemers signaleert een lichte omzetdaling van 0% tot 10 %. De slechte maanden juni & juli zijn de grote spelbrekers. 35 % van de ondervraagden denken hun seizoen nog boven het gemiddelde te kunnen afsluiten. De Vlaamse kustondernemer blijft positief naar de toekomst kijken, zo blijkt uit de UNIZO bevraging.

Omzet wel gedaald

Het slechte weer zorgde bij 75% van de kustondernemers voor een omzetdaling tussen de 0% en 10% in vergelijking met een gemiddeld kustseizoen. In de maanden juni en juli kleurden de cijfers rood, maar dit werd gelukkig rechtgetrokken door een zonnige paasvakantie en het warme weer de laatste weken. 35% van de kustondernemers hopen zelfs nog om van 2012 een gemiddeld seizoen te maken. Daarnaast leert de bevraging ons dat de klantenbesteding onveranderd blijft, maar dat toch 65% erkent minder volk over de vloer te hebben gehad.

Nood aan geschikt personeel en innovatie

55% van kustondernemers klaagt nog steeds over het vinden van geschikt personeel. De zoektocht naar seizoenarbeiders met een gezonde portie werklust en flexibiliteit blijft een heikel punt.
56% ervaren de mobiliteit naar en aan de kust als erg problematisch. Er is nood, volgens UNIZO, duidelijk nood aan een lange termijnvisie op de toegankelijkheid van de Vlaamse Kust en de bijhorende parkeerproblematiek.
UNIZO waarschuwt ook voor negatieve berichtgeving in de media, onnodig zo blijkt vaak. Heel vaak schijnt de zon aan zee terwijl het binnenland te kampen heeft met wisselvallig weer. Ook met af en toe een bui blijft de kust een multifunctionele bestemming met tal van evenementen en unieke activiteiten.

Opvallend zijn de positieve geruchten rond de speciaalzaken & trendy winkels aan zee. Los van het mooie weer kunnen bezoekers langsheen de ganse kust terecht bij een waaier aan nichezaken waar kwaliteit en creativiteit centraal staan. UNIZO lanceert volgend jaar een gids met de opvallendste zaken aan de kust. UNIZO KustZaken, een initiatief van UNIZO met de steun van de Vlaamse Overheid & De Kust, zal bezoekers van De Panne tot Knokke wegwijs helpen langsheen de origineelste handelszaken en de absolute must-do's aan zee.

Prachtig weekend voor de deur

De kust maakt zich overigens op voor nog een topweekend aan zee. Er zijn nog kamers beschikbaar voor zij die er nog een weekendje tussen uit willen! Met tal van evenementen en temperaturen rond de 30 is de Vlaamse Kust de aanrader voor komend weekend.

(FN-Meegedeeld-UNIZO)

FN
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Toerisme    Ondernemen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag