Opinie

Brugge eerste in Testaankooponderzoek naar leefkwaliteit

Brugge eerste in Testaankooponderzoek naar leefkwaliteit
Brugge, maandag 25/6/2012. Dat was de titel van een hoera-persbericht dat we vandaag van het Brugse stadsbestuur mochten, zich bijzonder vrijelijk en ietwat eenzijdig baserend op een 'test' van Test-aankoop. Burgemeester Patrick Moenaert reageert naar verwachting bescheiden: "Brugge scoort zeer goed in de factoren die als belangrijkst ervaren worden zoals bv. veiligheid, maar eigenlijk staat de stad voor alle onderzochten factoren in de top van de rangschikking."

Welk onderzoek?

Maar de burgemeester zegt uiteraard niet wat hoe onderzocht is. Zelfs bij Test-aankoop -herinner mij eraan mijn abonnement meteen op te zeggen- is het zoeken naar de echte technische details die normaal bij een studie horen te staan, maar het ging alvast gewoon om een enquête, waarbij uiteraard de vraagstelling en de invloed van de media bij het bewerken van de beantwoorders van veel groter belang is, dan het te onderzoeken fenomeen. Bij deze "studie", die wat verder dus een enqête blijkt te zijn, staat niet eens hoe ze werd afgenomen: was ze telefonisch, persoonlijk? Wat waren de vragen? In welke omstandigheden werden ze gesteld? Door wie precies? We weten het niet echt. Wat we wel weten: in elke provincie koos Test aankoop naar eigen zeggen "de grootste stad en de meest bevolkte steden" uit. Dat zijn echter statistisch eigenlijk al twee leugens in één zin: in West Vlaanderen bijvoorbeeld zijn Diksmuide en Brugge de grootste steden en staat Kortrijk -ocharme- op de 8ste plek. En qua bevolking: Oostende en Kuurne zijn de dichtst bevolkte gemeenten van West-Vlaanderen. Kortrijk en Brugge, die door Test-aankoop werden onderzocht, staan op 8 en 10. Statistieken zijn vreemde dingen!

Enkele cijfers

2.703 mensen kregen een vragenlijst in ons land en nog veel meer (19.241 ) in Italië, Spanje , Portugal en Brazilië. En wat blijkt dan echt uit die studie: dat Bruggelingen onze stad een score van 76% haalt voor het ophalen van huisvuil, terwijl inwoners van Curitiba in Bazilië 79% geven aan hun burgemeester wat dat betreft, maar ik vraag mij af of Bruggelingen in de rij zouden staan voor wat Brugge van Curitiba, waar het statistisch duidelijk beter is dan hier, zou kunnen leren (foto) en hier dan invoeren.
Het onderzoek toont ook aan dat Brugge op het vlak van cafés, met zijn topplaats in de Belgische klassering nog veel te leren heeft van de Spaanse rode lantaarn Alicante: Brugge krijgt 75%, Alicante 81%. En uiteraard waren de Brugse jongeren -daar schijnen de deskundigen op dit vlak te zitten- ook van deelname aan het onderzoek uitgesloten (18-74 jaar).

Fietsstad

Burgemeester Patrick Moenaert stelt in zijn persbericht "uiteraard" vast dat de stad "opvallend goed scoort met veilig en comfortabel fietsnetwerk". Maar vraag fietsende Bruggeling eens naar het comfort van de Brugse kasseien en je begrijpt meteen waarom bijvoorbeeld Hasselt hier beduidend beter scoort. Brugge scoort 61% voor zijn fietsnetwerk en dat is dus "opvallend goed" voor Moenaert, die de cijfers zelf wijselijk verzwijgt. In post-examenperide weet iedereen dat het Brugse cijfer eigenlijk maar nipt boven een buis uitsteekt. En in Hasselt wanen ze zich met 72% dan wellicht in de spreekwoordelijke fietshemel, bij de Brugse fietsers die de voorbije jaren in het verkeer zijn omgekomen? Die statistieken stonden eigenaardig genoeg echter niet ter verduidelijking bij de "opvallend goede score" van de Brugse fietspolitiek. Nochtans zouden ze relevanter zijn, of niet soms?

Rol Media

Als de studie één ding wel aanduidt, is dat het publiek dat de antwoorden gaf op de vragen, die antwoorden in Brugge meestal haalt uit de pers en de opiniemakers die daar aan het woord worden gelaten. En in Brugge kan gesteld worden dat die pers op zijn zachtst uitgedrukt vaak weinig kritisch is. De meeste en belangrijkste media, ik noem maar Knack, de Standaard, De Morgen, Het Nieuwsblad,... gaan ook vandaag niet of nauwelijks verder dan het persbericht van de burgemeester met enkele positieve illustraties, ingefluisterd wellicht door het kabinet van de Brugse burgemeester, te verluchten. Even verder kijken dan de neus lang is is reeds jaren geen journalistieke praktijk meer in Brugge. De journalisten die dat ooit deden in een krant werken nu voor de burgemeester: daar doen ze minder kwaad. Zelf even door de cijfers lopen, een uurtje werk misschien, toont echter overduidelijk aan dat deze statistiek en zijn toelichting in het persbericht van het Brugse stadsbestuur zo mank loopt als het maar kan. Zoals de eminente Nederlandse hoogleraar antropologie André Köbben het ooit treffend stelde 'Ik hoef al die rapporten en hun interpretatie niet te lezen. Vertel me wie de opdrachtgever is en ik vertel u wat erin staat.'

(FN-Eigen Berichtgeving/Foto: Dejavu Travel Journal Pamy Rojas)

FN
Meer op www.test-aankoop.be/steden
Opinies gepubliceerd in deze rubriek zijn de verantwoordelijkheid van de auteur en verwoorden niet noodzakelijkerwijs de opinie van de redactie.

Meer over Jongeren    Milieu    Opinie    Mobiliteit    Politiek    CD&V    Patrick Moenaert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag