Nieuws uit de Brugse regio

Masterplan Brugs Erfgoed pas voor het najaar


Audio Reportage

Masterplan Brugs Erfgoed pas voor het najaar
Brugge, donderdag 31/5/2012. Vandaag en morgen zijn in Brugge tweehonderd nationale en internationale erfgoedexperten- en beheerders bijeen op een tweedaags colloquium, over de uitdagingen die de titel werelderfgoed voor een stad met zich meebrengt. Nadat Brugge in 2010 van de UNESCO een resem aanbevelingen kreeg, wat toen voor de nodige wrijvingen zorgde, beloofde de stad een Masterplan, dat vandaag op het colloquium zou worden voorgesteld. Zover is het echter niet gekomen, want het plan is nog niet af en er bestaat naar wij in de wandelgangen vernemen al helemaal geen eensgezindheid over, binnen het Brugse schepencollege.

Spanningen

Die vuile was werd vandaag echter niet buiten gehangen, en schepen Mercedes Van Volcem probeerde aan te geven "dat alle erfgoedsteden spanningen ondervinden, wanneer ze Werelderfgoed worden". Van Volcem blijft er bijvoorbeeld van overtuigd, dat er "op de site van het Oud Sint-Jan, waar het aangekondigde hypermoderne Museum Of History er onder druk van de omwonenden en erfgoedverenigingen niet kwam, toch ruimte moet zijn voor nieuwe moderne bebouwing: over de architectuur die we daar moeten gebruiken, dat zullen we aan experten overlaten om kwalitatieve architectuur te krijgen die zijn tijd overleeft, maar ik vind dar daar zeker iets van deze tijd moet komen, ja..."

Onleesbaar

Van Volcem stelt overigens dat het Masterplan dat in opmaak is "bijzonder lijvig en extreem technisch wordt en dat dus heel weinig Bruggelingen het zullen lezen, omdat het veel te moeilijk is om het te begrijpen..."

Bourgeois op verkeerde spoor

En schepen Mercedes Van Volcem had in haar interview met de Stadsomroep ook kritiek op Vlaams minister Geert Bourgeois, die gestart is met de bescherming van de omgeving van de Brugse reien en enkele belangrijke straten en pleinen. De kandidaat burgemeester voor Open VLD vindt "dat de minister beter zou beginnen met de bescherming van de Brugse Vesten..."

(FN-Eigen Berichtgeving)

FN
Meer over Ruimtelijke Ordening    Geschiedenis    Politiek    Open VLD    Mercedes Van Volcem    Binnenstad    Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag