Verkeer

Tweede voetgangersbrug aan Smedenpoort wordt binnenkort geplaatst


Audio Reportage

Tweede voetgangersbrug aan Smedenpoort wordt binnenkort geplaatst
Brugge, woensdag 23/5/2012. Vanaf maandag 4 juni om 6 uur tot dinsdag 5 juni om 16 uur worden de brugdelen van de tweede voetgangersbrug naast de Smedenpoort aangevoerd en geplaatst. Tijdens deze werken wordt de Smedenpoort voor het verkeer afgesloten. Voetgangers en fietsers mogen wel nog door. Het overige verkeer wordt als volgt omgeleid :
- inkomend verkeer: wordt omgeleid via de Lange Vesting, Jan Breydellaan naar de Bevrijdingslaan
- uitgaand verkeer : wordt omgeleid via de Hendrik Consciencelaan naar de Koning Albert I-laan. (of via de Guido Gezellelaan naar de Bloedput).

Tijdens de werken worden de verkeerslichten op knipperlicht overgeschakeld.

Een week later (na wat detailafwerking) vanaf 11 tot 22 juni wordt op de beide voetgangersbruggen de betegeling aangebracht. Voor deze werken wordt de Smedenpoort afgeslotenvoor het inkomend verkeer en wordt een omlegging voorzien via de Lange Vesting, Jan Breydellaan en de Bevrijdingslaan. De verkeerslichten zullen ook op dat moment terug op knipperlicht geplaatst worden. Ook nu geldt dat fietsers en voetgangers nog steeds door mogen in beide rijrichtingen.

Na de betegeling van de voetgangersbruggen is de grootste hinder van de werken achter de rug en wordt er enkel nog wat verder afgewerkt op de vesten zelf. Indien alles normaal verloopt worden de voetgangersbruggen geopend op 10 juli.

24 mei

Belangrijk om weten is ook dat er op donderdag 24 mei tijdelijke aanpassingen worden uitgevoerd om het op- en afrijden van het fietspad in de Hendrik Consciencelaan ter hoogte van de werkzaamheden te vergemakkelijken.

Geschiedenis

De Smedenpoort is een van de vier overgebleven historische stadspoorten van Brugge en is net als zijn bijna tweelingbroer de Ezelpoort nog steeds volledig omringd door water. De poort dateert oorspronkelijk uit 1299, maar werd in 1367 herbouwd door Jan Slabbaert en Mathias Saghen in bijna de huidige vorm. Aan de Smedenpoort hangt een bronzen schedel ter nagedachtenis van een gebeurtenis uit 1691 toen de Brugse zeeman Jacob Wyndekens een samenzwering aan het licht bracht om Franse soldaten 's nachts de stad via de Smedenpoort binnen te smokkelen om de weg vrij te maken aan een groter Frans leger dat zich in het Tillegembos bevond. De verrader François van der Straeten die de Fransen zou helpen werd opgehangen en daarna werd zijn hoofd afgehakt. Zijn hoofd werd toen op een ijzeren pin op de Smedenpoort gezet. Ondertussen werd de schedel vervangen door een bronzen exemplaar.

(FN-Eigen Berichtgeving en Meegedeeld- Brugge/Foto: FN)

FN
Meer verkeersinformatie vindt op de pagina Verkeer!

Meer over Verkeer    Geschiedenis    Mobiliteit    Patrick Moenaert    Sint-Andries    Binnenstad    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag