Nieuws uit de Brugse regio

Minister Bourgeois beschermt Sint-Pieterskerk en omgeving


Audio Reportage

Minister Bourgeois beschermt Sint-Pieterskerk en omgeving
Brugge, woensdag 16/5/2012. Vlaams minister Geert Bourgeois, onder meer bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft de voorlopige bescherming van de Sint-Pieterskerk, gelegen in de Blankenbergse Steenweg, ondertekend. Ook de nabijgelegen voormalige herberg wordt beschermd als monument, de onmiddellijke omgeving van beide monumenten wordt beschermd als dorpsgezicht. In principe volgt, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, binnen het jaar de definitieve bescherming.
'De kerk vormt samen met de voormalige herberg/ vroeger gemeentehuis de oude dorpskern van Sint-Pieters,' aldus minister Bourgeois. 'Beiden vinden we op historische kaarten, wat wijst op het belang van deze site."

Kerk van Sint-Pieters

De kerk werd ontworpen door architect Bouvaert, en kent een 18de-eeuwse oorsprong. Ze werd later uitgebreid tot een kerk van het basilicale type, naar een ontwerp van provinciaal architect Pierre Buyck. De kerk heeft een laatclassicistisch interieur en bewaart een opvallende torenuitbouw uit 1786 met ingesnoerde naaldspits.

Voormalige herberg/gemeentehuis

Het opvallend witgeschilderd bakstenen volume even verderop heeft een kern die zeker teruggaat tot in de 16de eeuw. Het gebouw heeft zes traveeŽn onder een pannen zadeldak en sluit zo aan bij het langgeveltype. Ook de onmiddellijke omgeving van de Sint-Pieterskerk, met het kerkhof, de grafmonumenten in neogotische en neoclassicistische stijl, de pastorie naar ontwerp van architect Buyck, met bijhorende tuin, en de voormalige herberg, worden in het beschermde dorpsgezicht opgenomen omdat ze samen een karakteristiek beeld en zo bijdragen tot de intrinsieke waarde van de kerk.

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer over Ruimtelijke Ordening    Geschiedenis    Politiek    N-VA    Sint-Pieters    Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag