Nieuws uit de Brugse regio

Brugse Groendienst op schema met invoering van pesticidevrij onderhoud


Audio Reportage

Brugse Groendienst op schema met invoering van pesticidevrij onderhoud
Brugge, dinsdag 17/4/2012. Vanaf 1 januari 2015 moeten alle openbare domeinen onderhouden worden zonder het gebruik van chemische middelen, bepaalde Vlaanderen enkele jaren terug en volgens de Brugse groenschepen Franky Demon (CD&V) gaan we die kaap halen: "De groendienst wil onkruid 100 % natuurlijk gaan bestrijden dus kosten noch moeite worden gespaard om de klus te klaren. Onder meer met de aanplant van duizenden speciale bodembedekkers wil de groendienst de vlucht naar de toekomst niet missen."

Anders werken

"Om biocidevrij onderhoud mogelijk te maken gaat de groendienst slim te werk: door in lagen te werken, met een boomlaag, een heesterlaag en een kruidlaag wordt onkruidgroei vermeden, zeker als er onderin sterk bodembedekkende planten worden aangeplant. Smeerwortel, gele dovenetel, bosaardbei, vrouwemantel en ooievaarsbek zijn daar heel goed voor en we hebben er dan ook al ruim 100.000 geplant. Drie kwart daarvan werd door de groendienst zelf gekweekt, de andere werden aangeleverd. De planten worden aangeplant in Sint-Pieters, Sint-Andries, Sint-Kruis, Binnenstad, Sint-Michiels en Zeebrugge en op de Assebroekse groenzones van het Daverlopark en de kinderboerderij."

Speciale ploeg

"Door de dichte begroeiing van de planten is het vaak ook moeilijk om te harken en dit werk is zeer arbeidsintensief en daarom hebben we zopas een speciale ploeg samengesteld met maar liefst 23 seizoensarbeiders, die in het kader van pesticidevrij onderhoud werden aangeworven om tot 30 november dagdagelijks bezig te zijn. Ecologie en werkgelegenheid gaan bij ons hand in hand," rekent Demon.

Voorbeeld

"We willen immers definitief komaf maken met het gebruik van chemische middelen. We doen ook een warme oproep naar bewoners om de greppels en voetpaden voor hun woning te onderhouden", aldus nog schepen Demon.

(FN-Meegedeeld-Brugge)

FN
Meer over Milieu    Politiek    CD&V    Franky Demon    Sint-Andries    Sint-Michiels    Sint-Kruis    Zeebrugge    Koolkerke    Sint-Jozef    Binnenstad    Lissewege    Zwankendamme    Dudzele    Assebroek    Sint-Pieters    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag