Nieuws uit de Brugse regio

Politiek voor en achter de camera: een wereld van verschil


Audio Reportage

Politiek voor en achter de camera: een wereld van verschil
Brugge, dinsdag 27/3/2012. Dat de politiek een wereld is waar wat voor en achter de camera gebeurt nogal eens uiteen loopt, hebben we hier al meermaals duidelijk gemaakt. Vanavond bracht de Brugse gemeenteraad nog zo'n staaltje van een werkelijk onwaarschijnlijk politiek spagaat, waarin deze keer sp.a en vooral de jongsocialisten van Animo zich op voortreffelijke wijze lieten opmerken.

Buiten protest

Vlak voor het stadhuis stonden een groepje jongeren, aangevoerd door Sanne Doms, voorzitter van de jongsocialisten Brugge (foto links), te protesteren tegen het voornemen van de gemeenteraad, om een nachtelijk alcoholverbruikverbod in te voeren, in een belangrijk deel van de Brugse binnenstad. De jong socialisten Brugge dronken hun pintje uit flesjes gewikkeld in bruine papieren zakken als protest tegen het verbod op consumptie van alcoholische dranken. "Dit verbod is nog maar een keer een beperking op het uitgaan en draagt amper bij tot het inperken van de overlast" wist Sanne Doms "Overlast door dronkenschap pak je niet aan door het verbieden van het drinken van alcohol op de openbare weg, maar door sensibilisatiecampagnes en de uitbaters van de cafés strenger te laten optreden in hun eigen café. Brugge zou beter de straten van de eiermarkt, kuiperstraat en kraanplein erkennen als een uitgaansbuurt en het beleid daarop afstemmen in plaats van het uitgaan zo veel mogelijk te beperken", zo luidde het buiten.

Binnen ja-knikken

Maar wat deden de jonge leden van sp.a in de gemeenteraadszaal? Niemand van de hele
sp.a fractie, ook de jongeren niet, vroeg zelfs maar het woord. Jonathan Chevalier, Jürgen Vanpraet en de in elk geval vooral steeds zwijgzame schone Neédra Soltani, repten met geen woord over het thema. Soltani was immers, naar inmiddels goede gewoonte, te druk bezig met chattten via de GSM (foto rechts) en heeft in al haar maanden in de Brugse gemeenteraad na haar eedaflegging nog geen enkel woord gezegd. Waarom had ze vanavond dan ook maar iets gezegd? In januari 2010 zei ze kort voor haar eedaflegging in een interview met de Stadsomroep dat "vooral thema's als jongeren, cultuur en het uitgaansleven in Brugge haar nauw aan het hart lagen" en dat ze daarover zeker haar zegje zou doen in de gemeenteraad. Ze begreep toen immers niet "waarom raadsleden anders verkozen zouden zijn". Tijden veranderen.

Alleen N-VA onthoudt zich

Buiten protesteerde Animo dus, binnen keurden ze het voorstel van de burgemeester zonder één woord protest samen met de rest van de duidelijk goed getrainde raadsleden goed. Alleen N-VA, die had aangekondigd tegenwind te zullen bieden, deed dat in de praktijk ook door zich te onthouden. Enkele anderen, niemand van Animo dus, zegden nog stoer te rekenen op een evaluatie van de maatregel...

De les voor toekomstige raadsleden is op enkele maanden voor de verkiezingen in elk geval duidelijk: voor politiek moet je ook in Brugge twee gezichten kunnen opzetten: één voor de camera en een ander als je stemt.

(FN-Eigen Berichtgeving)

FN
Meer over Jongeren    Politiek    sp.a    Binnenstad    Jonathan Chevalier    Needra Soltani    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag