Nieuws uit de Brugse regio

PVDA: Brugse OCMW zorgt voor duurdere elektriciteit


Audio Reportage

PVDA: Brugse OCMW zorgt voor duurdere elektriciteit
Brugge, maandag 26/3/2012. "Het Brugse OCMW zorgt er mee voor dat het distributietarief voor elektriciteit in Brugge duurder is dan gemiddeld in de rest van Vlaanderen". Dat zegt PVDA-energiespecialist Tom De Meester, zelf afkomstig uit Brugge, die samen met 18.000 consumenten waaronder heel wat Bruggelingen een collectieve klacht tegen de tariefaanpassing die vorig jaar werd doorgevoerd voor de rechter brengt in Brussel.

Burger betaalt voor misgelopen politieke stunt

"Omdat de subsidiekosten voor zonnepanelen ontspoord waren besliste distributienetbedrijf Eandis in mei 2011 om hun tarieven fors te verhogen. Een gezin betaalt door de maatregel gemiddeld 72 euro per jaar extra voor stroom".

97 euro per gezin meer

"In Brugge ligt de extra factuur op 97 euro" en die meerprijs is volgens Tom De Meester "in niet onbelangrijke mate mede aan het OCMW te wijten, dat op heel veel van haar gebouwen zonnepanelen plaatste. Het is onrechtvaardig dat alle gezinnen moeten opdraaien voor de zonnepanelen van sommige bedrijven, nog onrechtvaardiger als dat het om het OCMW te subsidiëren is", zegt Tom De Meester. "Dat privépersonen die zonnepanelen leggen voor eigen gebruik subsidie krijgen is normaal. Maar multinationals als Tyco Electronics in Oostkamp en het OCMW maken misbruik van het systeem en bouwden zonneparken als een lucratieve investering op onze kosten. De helft van alle subsidies gaat naar 2% van de installaties: de echte megazonneparken die miljoenen euro subsidie opslorpen."

Volgens de PVDA is de prijsverhoging zelfs niet wettelijk. "De distributienettarieven liggen in principe voor vier jaar vast en kunnen slechts in uitzonderlijke omstandigheden tussentijds aangepast worden. Dat is hier duidelijk niet het geval. Morsen met subsidies is geen overmacht, maar wanbeleid. De gezinnen moeten toch niet opdraaien voor de fouten van de Vlaamse regering?" besluit De Meester.

(FN-Eigen Berichtgeving)

FN
Meer over Economie    Milieu    Politiek    Verkiezingen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag