Economie

Ramp Herald of Free Enterprise herdacht


Audio Reportage

Ramp Herald of Free Enterprise herdacht
Zeebrugge, dinsdag 6/3/2012. Vandaag is in Zeebrugge de ramp met de Herald Of Free Enterprise herdacht. Op 6 maart 1987 om iets voor 20:00 uur, vandaag 25 jaar geleden, kapseisde de Herald of Free Enterprise voor de haven van Zeebrugge. De Britse ferry was net uitgevaren richting Dover. De ramp kostte het leven aan 193 opvarenden. Het betreft dan ook een van de droevigste bladzijden uit de geschiedenis van Zeebrugge.

Betrokkenheid

Vooral de personeelsleden die er toen bij waren en nog altijd in dienst zijn was het een bewogen moment, zegt havenvoorzitter Joachim Coen. De ramp heeft bij hen vaak een diepe onuitwisbare indruk nagelaten.

Nooit meer

Een garantie dat zo'n ramp zich nooit meer zal voordien is er niet maar, de Herald is internationaal wel aanleiding geweest om heel wat structurele verbeteringen door te voeren rond veiligheid. Zo zijn er vandaag heel wat internationale maatregelen voorzien in en is er vooral ook meer controle of deze voorschriften ook worden nageleefd door de scheepvaart.
"De ramp met de Herald herinnert ons vooral aan de noodzaak om keer op keer waakzaam en alert te blijven, ondanks de vele gangbare procedures en technologische ontwikkelingen in de scheepvaart. Vooral bij routine moeten we waakzaam blijven," zegt Coens.

(FN-Meegedeeld-MBZ)

FN
Meer economisch nieuws

Meer over Haven    Milieu    Mobiliteit    Zeebrugge    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag