Economie

Defreyne: onwettige cabotagetransporten aanpakken


Audio Reportage

Defreyne: onwettige cabotagetransporten aanpakken
Zeebrugge, vrijdag 2/3/2012. "De controles op het onwettige cabotagetransport naar en vanuit de haven van Zeebrugge moeten strenger en efficiŽnter worden uitgevoerd." Dat zegt Open VLD-Kamerlid Roland Defreyne uit Gistel, die "hoopt op Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) te kunnen rekenen voor de aanpak van de problematiek, die een doorn is in het oog van veel kleine transportbedrijfen in de regio".

Cabotagetransport

Cabotagetransport is het vervoeren van goederen of passagiers tussen twee locaties in hetzelfde land, door een bedrijf uit een ander land. Reeds een paar jaar geleden bepaalde de Europese Commissie dat het cabotagetransport een tijdelijk en beperkt karakter moet hebben maar in de praktijk blijkt het schering en inslag te zijn. Officieel mogen buitenlandse chauffeurs na een internationaal transport dat hen tot in BelgiŽ bracht, in de week daarna maximaal drie binnenlandse ritten maken, maar tijdens recente vakbondsacties in de transportzone in Zeebrugge bleek nogmaals, dat de Vlaamse chauffeurs in de dagdagelijkse praktijk oneerlijke concurrentie ervaren.

"We stellen steeds meer klachten vast binnen de transportsector omdat de controle van dit fenomeen ook niet evident is. Bovendien is het momenteel niet duidelijk op welke basis de controlediensten de naleving van de wetgeving controleren", zegt Defreyne. "In Frankrijk wordt dit veel strenger aangepakt, door dit samen met de BTM controle te nemen. Ik hoop dat hier ook zoiets kan."

(FN-Eigen Berichtgeving)

FN
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Haven    Tewerkstelling    Mobiliteit    Politiek    Open VLD    sp.a    Zeebrugge    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag