Nieuws uit de Brugse regio

Project Rode Nonnen in de Katelijnestraat krijgt groen licht


Audio Reportage

Project Rode Nonnen in de Katelijnestraat krijgt groen licht
Brugge, woensdag 29/2/2012. Het voormalige klooster van de Zusters Redemptoristinnen aan de Katelijnestraat, in Brugge beter gekend als "de Rode Nonnen", begint binnenkort aan een nieuwe toekomst. Het complex werd in 2006 gekocht door een aantal Brugse investeerders met de bedoeling een herbestemmingsproject te realiseren en het College van Burgemeester en Schepenen verleende afgelopen vrijdag de vergunningen nadat het dossier een kleine 10 jaar op allerlei fronten had aangesleept.

Stadsgezicht bewaren

"In het voormalige klooster komen 72 studentenkamers, gemeenschappelijke ruimtes en een ontspanningsruimte in de kelder", stelt schepen Mercedes Van Volcem. "Het klooster wordt daarbij wat betreft de structuur, substantie en ruimteverdeling maximaal behouden. Alle ingrepen die voorzien zijn gebeuren met respect voor de erfgoedwaarde van het gebouwencomplex. Zo worden bijvoorbeeld bijna alle waardevolle en oorspronkelijke binnendeuren behouden. Alle voorzorgen worden genomen om de pandgang zo origineel mogelijk te behouden met het behoud van alle deuren die uitgeven op de pandgang, vermijden van bijkomende openingen, behoud van het lijstwerk en de bevloering, behoud van het schrijnwerk en maximaal behoud van open aspect van de pandgang. Op de eerste en tweede verdieping worden aan één zijde van de gang de oorspronkelijke kamers van de zusters behouden en samengevoegd tot telkens één studentenkamer met respect voor de oude deuren van de kloosterkamers, de kastjes en de luiken. De tegenoverliggende nieuwe kamers krijgen een zeer moderne vormgeving, waarbij het contrast het verhaal van de herbestemming vertelt zonder het verleden van het klooster los te laten. Het restauratiedossier werd ingediend door de Brugse architect Vermeersch, gekend van talloze kwalitatieve restauraties in het Brugse."

Handel

"Aan de kant van de Katelijnestraat worden handelsruimtes ingericht, in de zuidvleugel wordt op de gelijkvloerse verdieping ruimte ook voorzien voor een handels- of horecazaak, zodat de winkelstraat wordt opgewaardeerd," vervolgt Van Volcem. "Die ruimte staat via een terras ook in directe relatie met de tuinen van het voormalige klooster, die worden ingericht worden als een semi-publiek park."

Kerk

De herbestemming van de kerk (foto) is nog niet voorzien in het project, maar er worden wel een aantal ingrepen gedaan zodat de kerk afzonderlijk bruikbaar wordt.

Nieuwbouw

"Het tweede deel van het project voorziet in de renovatie van 6 eengezinswoningen aan de Katelijnestraat en een inbreidingsproject op de binnengrond. In de voormalige groentetuin van het klooster worden 6 appartementen en 25 betaalbare zogeheten stapelwoningen voorzien. De vormgeving van de volumes herneemt op een hedendaagse manier de Brugse typologie van de trap en -puntgevels, de daken zijn dan geïnspireerd op nonnenkappen met gevels en daken in hout," stelt Van Volcem.

(FN-Eigen Berichtgeving/Foto:FN)

FN
Meer over Ruimtelijke Ordening    Politiek    Open VLD    Mercedes Van Volcem    Horeca    Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag