Nieuws uit de Brugse regio

Wordt De Werf gestraft voor goed bestuur?


Audio Reportage

Wordt De Werf  gestraft voor goed bestuur?
Brugge, dinsdag 21/2/2012. Als ietwat ongewoon verjaardagsgeschenk voor het 25-jarig bestaan krijgt De Werf, net als in 2009 trouwens, een negatief preadvies van de beoordelingscommissie die de Vlaamse regering adviseert voor de komende toekenning van subsidies voor de volgende jaren; Het negatief advies dreigt de werking van het Brugse kunstencentrum serieus te hypothekeren en stuit op heel wat onbegrip, zo ook van Sammy Roelant, de voorzitter van Groen Brugge: "ik ben geen kunstcriticus dus ik zal geen oordeel vellen over de kwaliteit van het geleverde werk van de Werf ik begrijp het advies absoluut niet op het vlak van de zakelijke leiding en de jazzwerking. In het dossier wordt een oordeel gegeven over hoe De Werf zakelijk gerund wordt en zowat iedereen zou dit een verslag lezen als een succesverhaal: zo is er in 2009, naar aanleiding van het negatieve preadvies toen, zeer voorzichtig omgesprongen met de aanwezige middelen, en werd er een reserve aangelegd voor als er moeilijker tijden zouden komen. Realistisch en vooruitziend zakelijk beheer heet dat en toen bleek dat het uiteindelijke advies toch positief was, besloot De Werf de reserve er niet door te jagen maar ze achter de hand te houden" stelt Roelant vast.

De werf verbrast te weinig?

De Commissie Kunstencentra zegt in haar dossier verder dat ze "doorheen de hele periode 2006-2010 meermaals kon vaststellen dat De Werf in vergelijking met andere kunstencentra of organisatoren frequent veel lagere uitkoopsommen betaalde voor dezelfde voorstellingen. Dat komt ongetwijfeld de rendabiliteit van de receptieve werking in een relatief kleine zaal ten goede, maar bevordert de leefbaarheid voor jonge theatermakers niet..." Volgens Sammy Roelant de wereld op zijn kop: "In een kleine zaal en weinig toeschouwers probeert De Werf de tering naar de nering te zetten en onderhandelt dus goede prijzen voor wat ze programmeert. Driewerf hoera zou je denken, maar dat vindt de commissie niet, zij vindt dat de Werf meer moet uitgeven. Het doet me denken aan het verhaaltje over de ministeries die elk jaar tekorten maken om het volgend jaar zeker niet minder te krijgen..."

Jazz

"Daarnaast vindt de commissie ook dat De Werf niet scherp genoeg programmeert qua jazz en niet genoeg jongeren de kans geeft terwijl iedereen weet dat het W.E.R.F platenlabel bijna op haar eentje de jazz levend houdt in BelgiŽ en De Werf jaarlijks 40 concerten van Europees belang organiseert. En de maandelijkse jamsessies hebben geleid tot het ontstaan van een echte scene bij jongeren in Brugge. Vorige week was ik zelf nog aanwezig op zo'n jam-avond, rond Cole Porter, en ik was aangenaam verrast toen twee supergetalenteerde 16-jarigen het podium onveilig maakten. Ook het oordeel dat jongeren geen kans krijgen, lijkt dus geen steek te houden. Wij hopen dan ook dat de commissie haar oordeel herziet, want het tegendeel zou een grote verarming betekenen voor Brugge en Vlaanderen," besluit Sammy Roelant.

(FN-Meegedeeld-Groen)

FN
Meer over Concert    Theater    Kinderen    Jongeren    Opinie    Politiek    Groen    Jasper Pillen    Sammy Roelant    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag