Economie

Haven Zeebrugge start verdiepingswerken Oostkaai CHZ


Audio Reportage

Haven Zeebrugge start verdiepingswerken Oostkaai CHZ
Zeebrugge, vrijdag 25/11/2011. In Zeebrugge is in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits en havenvoorzitter Joachim Coens het startschot gegeven voor de verdieping van de Oostkaai van de containerterminal Container Handling Zeebrugge (CHZ) (Zie blauwe vlek op situeringsplan). Het gaat om ťťn van de omvangrijkste werkzaamheden in jaren in de voorhaven.

"De verdieping is nodig door de schaalvergroting in de scheepvaart want de dimensie van de containerschepen op de Europa/AziŽ-route neemt bijzonder snel toe. De investering bedraagt 25 miljoen euro, waarvan 5 miljoen euro door de Vlaamse overheid wordt gesubsidieerd," zegt havenvoorzitter Joachim Coens. "Containerschepen met een diepgang van 15 meter en meer zijn dagelijkse kost in de kusthaven. De verdiepings- en renovatiewerken van de CHZ-kade zijn een cruciale investering, opdat de huidige schepen van 10.000 tot 14.500 teu Zeebrugge in de toekomst nog efficiŽnter behandeld kunnen worden. De werken zijn ook noodzakelijk tegen het licht van de nieuwe generatie containerschepen. 18.000 teu-carriers worden door rederijen vanaf 2013 ingezet op de Europa-AziŽ handelsroute."

Meer dan twee jaar werk

De verdiepings- en renovatiewerken voor deze 1000 meter lange kaai worden uitgevoerd van midden november 2011 tot januari 2014 door de Belgische groep Besix en de Zeebrugse bouwonderneming Depret, die hiertoe een tijdelijke handelsvereniging hebben opgericht. Het project voorziet concreet om de diepte van de CHZ-oostkaai over een lengte van 600 meter van de huidige 14,5 meter naar 16 meter te baggeren. Hiertoe moet de kaai zowel boven als onder water verstevigd worden. Tevens wordt de infrastructuur aan en op de kaai vernieuwd (o.a. nieuwe fenders en bolders). Over de resterende lengte van 400 meter wordt de kaai, hier al 16 meter, voorzien van een bodembescherming, alsook nieuwe fenders. Deze werken worden 'gefaseerd' uitgevoerd, zodat te allen tijde de commerciŽle operaties van CHZ, in het bijzonder het laden en lossen van de AziŽ-schepen, nergens oponthoud of hinder zullen ondervinden.

Toekomst met meer mogelijkheden


Na de werken zal de containerterminal over 1000 meter diepwaterkaai beschikken met de nieuwste aanmeerfaciliteiten voor de nieuwste generatie containerschepen.
De kostprijs voor de verdieping van de kade kost ruim 25 miljoen euro. De haven betaalt vier vijfde van de kostprijs, Vlaanderen een vijfde.

Snelheid troef

"Zeebrugge můet haar troefkaart, namelijk haar maritieme toegankelijkheid, ten volle uitspelen. De maritieme toegang is een speerpunt in de containerstrategie. De verdieping van deze kade is niet te onderschatten voor de groei van deze haven, zegt Coens.

(FN-Meegedeeld-MBZ)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Haven    Zeebrugge    Hilde Crevits    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag