Nieuws uit de Brugse regio

Hoe kan illegaal kappen van bomen bij verkavelingen worden voorkomen?


Audio Reportage

Hoe kan illegaal kappen van bomen bij verkavelingen worden voorkomen?
Brugge, woensdag 26/10/2011. Op 25/08/2011 werden door een aannemer op de door de stad toegestane verkaveling Puyenbroek in Sint-Kruis een 10-tal naar verluidt waardevolle bomen gekapt, die volgens de vergunning behouden moesten worden. Voor gemeenteraadslid Guido Maertens (Groen!) was dat de rechtstreekse aanleiding om in de gemeenteraad te vragen wat de stad toen had gedaan om dit te voorkomen en wat ze in de toekomt wil gaan doen om dergelijke zaken te voorkomen.

Nu werkt het niet

"Op 25 augustus zagen de omwonenden vrijwel onmiddellijk dat de vergunning met de voeten werd getreden en gezien de aannemer zelf aanspreken zinloos was belden ze de groendienst van de stad: Twee medewerkers kwamen ter plaatse maar het kappen ging door. De milieu-inspectie werd verwittigd maar ook dit had geen resultaat," zegt Maertens. "Dan maar bellen naar de Brugse politie, waar de betrokken inspecteur zijn bureel niet kon verlaten. de politie-inspecteur contacteerde wel de milieu-inspectie , maar ook zonder resultaat. Ondertussen hadden de omwonenden ook Natuur en Bos gecontacteerd, die ook niets konden doen... Het kappen ging gewoon de ganse dag door. Ook ikzelf kreeg een telefoontje van de verontruste omwonenden en ik heb onmiddellijk het kabinet van de burgemeester gecontacteerd, met de vraag om dringend in te grijpen en de werken te laten stilleggen. Ook mijn telefoontje heeft uiteindelijk geen resultaat gehad."

Wat nu?

"Daarom vernam ik graag wat de stad zal ondernemen om er voor te zorgen dat dergelijke flagrante overtredingen niet meer kunnen gebeuren. Mijn idee om een waarborg per waardevolle boom in te voeren werd weggewuifd... Ik vrees helaas dat het college weer voldoende redenen zal vinden om niets te doen," besluit Guido Maertens na de gemeenteraad...

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer over Economie    Milieu    Sint-Kruis    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag