Nieuws uit de Brugse regio

Musea Brugge verwelkomde zopas de 800.000ste bezoeker van 2011


Audio Reportage

Musea Brugge verwelkomde zopas de 800.000ste bezoeker van 2011
Brugge, dinsdag 18/10/2011. Daarnet ontvingen burgemeester Patrick Moenaert, Schepen voor Cultuur en Onderwijs Yves Roose en de directie van Musea Brugge de 800.000ste bezoeker van de Brugse Musea van dit jaar. Dit is opmerkelijk, want hiermee werd nu al het bezoekersaantal gerealiseerd van wat Musea Brugge gemiddeld in een heel jaar haalt.

De top vier

Van alle stedelijke musea is het Bruggemuseum-Belfort nog steeds de grootste publiekstrekker, met een 200.000-tal bezoekers (gemiddeld 700 per dag). Op de tweede plaats staat de Onthaalkerk O.L.V met 135.000 belangstellenden. Het daggemiddelde van deze kerk is gestegen van 500 naar 940 personen sinds Musea Brugge op 2 juli 2011 de totaal-exploitatieovername van de kerk (mt het beeld van Michelangelo) op zich nam. Het Groeningemuseum bekleedt de derde plaats met om en bij de 120.000 bezoekers. Dit vertegenwoordigt een daggemiddelde van ongeveer 600 personen (inclusief de bezoekers van de pas gestarte tentoonstelling 'Vorstelijk Verzameld', dus dit cijfer zal wellicht nog stijgen). Memling in St-Jan sluit de top 4 af met ca. 85.000 toeschouwers. Hierbij inbegrepen zijn de bezoekers van de expo 'Van Chirurgijns tot pestheiligen' die momenteel een daggemiddelde van 360 bezoekers per dag telt.

Drukste dagen

De allerdrukste dag van dit jaar was 18 september, de Autoloze Zondag, met 9.220 bezoeken. De bezoekerstopdag is zondag, gevolgd door de zaterdag en als derde de dinsdag. Op de maandag na (want dan zijn slechts enkele locaties open), is de woensdag de meest rustige dag. Voor alle locaties samen schommelt het gemiddeld aantal bezoekers per dag tussen iets minder dan 2000 (op woensdag) en 2.500 3.000 bezoekers ('s zondags).

Kalm voorjaar, drukke zomer

In vergelijking met 2010 kenden de Brugse musea een terugval van zo'n 20% bezoekers in februari, maart en april. Dit is deels te wijten aan het tijdelijk gesloten Groeningemuseum (voor de heropbouw na de expo Van Eyck tot Drer). Anderzijds was er sinds juli een stijging van meer dan 48% bezoekers, dankzij de hierboven vermelde totaal-exploitatie van de OLV-Kerk n het slechte weer tijdens de zomermaanden.

Wie is de 800.000ste?

De totaal verraste bezoeker - de Brusselse Paul Van Der Aa -werd daarnet verwelkomd met een warm onthaal(foto); hij kreeg een catalogus van de expo 'Vorstelijk Verzameld' cadeau, evenals de bezoekersgids van de tentoonstelling 'Van Chirurgijns tot Pestheiligen' en een combikaart die drie dagen lang geldig is in alle locaties van Musea Brugge. Ook de twee Franse koppels uit Le Mans die hem begeleidden kregen hetzelfde museumpakket cadeau.

(FN-Meegedeeld-Brugge/Foto:FN)
Meer over Economie    Yves Roose    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag