Nieuws uit de Brugse regio

Dirk De Fauw: geen rijken in sociale woningen


Audio Reportage

Dirk De Fauw:  geen rijken in sociale woningen
Brugge, woensdag 28/9/2011. Volgens Brugs gemeenteraadslid en gedeputeerde voor huisvesting Dirk De Fauw, CD&V kandidaat burgemeester bij de komende gemeenteraadsleden, is volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem (Open VLD) klaarblijkelijk totaal verkeerd ge´nformeerd hoe sociale huisvesting wordt toegekend. In een standpunt in De Standaard en Knack stelde ze dat mensen in een sociale woning een contract 3-6-9 moeten krijgen en dat 'alleen wie echt niet in staat is om te werken levenslang in zo'n huis mag wonen'. Gezinnen met een bruto inkomen van 2500 euro per maand zouden volgens Van Volcem de woning moeten verlaten

Verkeerd uitgangspunt

Volgens De Fauw wonen in sociale woningen slechts een zeer beperkt aantal mensen met een hoger inkomen. Slechts 10% van de huurders van de maatschappij VIVENDO heeft een bruto-belastbaar inkomen van meer dan 2.500 euro/maand omdat hun financiŰle situatie sinds aanvang van de huur sterk verbeterd is. Overigens kan je met 2500 euro/maand als een gezin met meerdere kinderen ook helemaal niet in rijkdom leven,' stelt De Fauw vast. En 59% van de huurders heeft een inkomen van minder dan 1.250 euro/maand.

Werken

"Van Volcem stelt dat enkel wie niet in staat is te werken, mag blijven wonen, alsof in de sociale woningen enkel werklozen of arbeidsongeschikte burgers wonen. In de sociale woningen wonen wel degelijk heel veel hardwerkende burgers. Doch mevrouw Van Volcem vergeet blijkbaar dat heel wat mensen een inkomen uit arbeid hebben van 1.300 Ó 1.500 euro/maand. Hoe moeten die op de private markt een woning huren van 700 euro/maand en met het saldo nog leven en kinderen opvoeden?" vraagt De Fauw zich af.

Euromillions

"Het is in alle geval een fabeltje dat, zoals Van Volcem stelt, mensen die het superlot van Euromillions winnen in een sociale woning zullen blijven wonen. Wie over een echt hoog inkomen beschikt zal er de voorkeur aan geven om een ruimere woning met dito tuin te kopen," besluit De Fauw.

(FN-Meegedeeld-DDF)
Meer over Economie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag