Nieuws uit de Brugse regio

Open Vld eist noodactieplan tegen transitillegalen


Audio Reportage


Oostende, woensdag 7/9/2011. De politie van Oostende kondigt aan intensiever illegalen te controleren en te arresteren. Er wordt gepland om per dag 20 illegalen op te pakken. Open Vld Oostende staat achter deze verstrenging van de acties. Toch volstaat dit voor de liberalen niet. Bart Tommelein: 'Wij dringen aan op een gecoŲrdineerd noodactieplan waarmee de problematiek van de transit-illegalen in onze stad effectief wordt opgelost. Hiervoor doen wij zelf concrete voorstellen voor actie. Maar ook de bevoegde federale ministers dienen hun verantwoordelijkheid te nemen.'

Politie alleen geen oplossing

'Wij hebben van Minister Turtelboom de garantie gekregen dat zij extra politiemanschappen ter beschikking zal stellen van de stad Oostende om doorgedreven acties te kunnen voeren. Dit kan niet anders dan een positief initiatief worden genoemd voor onze stad. Toch heeft het weinig zin om illegalen op te pakken als ook niet op nationaal niveau bijkomende maatregelen worden getrokken. Nu blijkt uit cijfers dat 93% van de opgepakte illegalen onmiddellijk of na enige tijd terug op straat belanden. Alleenstaande lokale acties zonder federaal verlengstuk is dus dweilen met de kraan open. Daarom wijs ik opnieuw op de verantwoordelijkheid van de federale Minister Melchior Wathelet (Cdh) en Staatssecretaris Philippe Courard (PS) beide bevoegd voor asiel en migratie en van Minister Stefaan De Clerck (CD&V) van justitie. Ook zij dragen in deze een grote verantwoordelijkheid. Wij roepen onze coalitiepartners op om bij hun partijgenoten en zusterpartijen aan te dringen om de nodige hervormingen door te voeren zodat de inspanningen die wij op lokaal niveau leveren niet voor niets zijn,' aldus Bart Tommelein.

Frankrijk

Bijkomend is er volgens Tommelein ook dringend overleg nodig met de Franse instanties. De stijging van illegalen in Oostende is grotendeels te wijten aan de strengere aanpak van het fenomeen in Frankrijk. Transitkampen worden er systematisch afgebroken en er wordt een doorgedreven ontradingsbeleid gevoerd. Uit cijfers blijkt ook dat het grote merendeel van de transit-illegalen die in Oostende worden opgepakt, aangeeft uit Algerije afkomstig te zijn. Algerije is een gewezen Franse kolonie waardoor Frankrijk de nodige relaties heeft met dit land. Nu heeft BelgiŽ geen akkoord met Algerije wat het terug sturen belet. 'Het is aan Minister Wathelet om dringend initiatief te nemen rond een betere samenwerking met Frankrijk. Beide landen dienen hun beleid op elkaar af te stemmen voor een effectievere aanpak van de illegalenproblematiek,' aldus Bart Tommelein.

(FN-Meegedeeld-BT)
Meer over Politie en Gerecht    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag