Cultuur en evenementen

Het Frietmuseum Brugge toont Brugse link met wereldgeschiedenis

Op de agenda voor Brugge tot vrijdag, 10/10/2014:

Audio Reportage

Het Frietmuseum Brugge toont Brugse link met wereldgeschiedenis
Brugge, donderdag 1/7/2010. Het Frietmuseum van Brugge is het enige en unieke museum van de friet. Samen met onze chocolade, is de friet zeker het product dat het meest de goede levenswijze van de Belg illustreert en in de loop der jaren is de friet over de hele wereld verspreid.

Brugse link met de frieten

Het is dus normaal en wellicht zelfs noodzakelijk dat het eerste museum van de friet in België zou komen, maar de vraag is uiteraard waarom in Brugge. En het antwoordt ligt om meerdere redenen voor de hand: eerst en vooral omwille van de aanwezigheid van twee zustermusea in de buurt en de vele toeristen, maar er is ook een historische aanleiding: 'het was de Brugse boer Antoon Verhulst was, die de aardappel in Vlaanderen en Noord-Europa verspreidde, en hem met alle mogelijke middelen deed waarderen. Aan de andere kant was het via de haven van Oostende dat "de plaag", een schimmelziekte, in Europa zijn intrede deed. Die ziekte zou de grote hongersnood in Ierland veroorzaken, waarbij een groot deel van de bevolking van het eiland omkwam,' zegt Romain Cools, algemeen secretaris van de beroepsfederatie Belgapom.

Het museum

Het Frietmuseum – Brugge brengt een antwoord op de belangrijkste levensvragen van de Belg, zoal daar zijn: 'Wat is de oorsprong van de aardappel?', 'Is de friet geboren in België?', 'Wat is het geheim van een goede friet ?'

Het is een didactisch museum dat de geschiedenis schetst van zowel de aardappel, die haar oorsprong meer dan 10.000 jaar geleden vindt in Peru, als van de friet en van de verschillende sausbereidingen die gewoonlijk bij de friet behoren. Het is ondergebracht in één van de mooiste gebouwen van Brugge, de Saaihalle, waardoor de toeristische aandacht nog verhoogd wordt.

Het museum van de friet, Het Frietmuseum – Brugge, is alle dagen open van 10 tot 17u.

Frietmuseum – Brugge
Vlamingstraat 33
8000 Brugge

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer op www.frietmuseum.be
Contacteren via mail info@frietmuseum.be
Meer van evenementen in onze Agenda!

Meer over Doorlopend    Geschiedenis    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag