Nieuws uit de Brugse regio

N-VA: werken Gulden Vlieslaan gevaarlijk voor voetgangers


Audio Reportage


Brugge, zaterdag 6/8/2011. Nu de werken aan de Gulden Vlieslaan volop aan de gang zijn blijkt dat de verkeerslichten op het kruispunt Hoefijzerlaan/Bevrijdingslaan/Gulden Vlieslaan verre van optimaal zijn afgesteld. Volgens de politie is het verkeersreglement gewoon van toepassing maar Johan Deprez, bestuurslid van N-VA Brugge, stelt vast dat de huidige situatie voor voetgangers ronduit gevaarlijk is.

'Wanneer het groen wordt voor de voetgangers die ter hoogte van de Roomputstraat de Gulden Vlieslaan willen oversteken wordt het ook groen voor de auto's die uit de Hoefijzerlaan komen en rechtsaf de Gulden Vlieslaan oprijden. Omdat de automobilisten pas na een veertigtal meter de voetgangers kunnen zien en zij dan reeds een behoorlijke snelheid hebben is het voor voetgangers niet veilig op deze manier' zegt Johan Deprez, die de werkgroep Mobiliteit van N-VA Brugge voorzit. 'De automobilisten moeten al wennen aan de nieuwe verkeerssituatie waarbij ze op de helft van het tegengestelde rijvak moeten rijden. Hierbij hebben ze geen brede kDetailijk op het rechte stuk dat uitgeeft op de verkeerslichten ter hoogte van de Beenhouwersstraat, net het stuk waar de voetgangers oversteken.'

Drie keer wachten

'Wanneer de auto's uit de Hoefijzerlaan voorbij zijn is het de beurt aan de wagens die uit de Bevrijdingslaan komen' vult hij aan. 'Ook zij hebben bijna geen zicht op de voetgangers als ze richting Warande rijden. Na die wagens komen die uit de Guido Gezellelaan en daarna is het weer rood voor iedereen. Ook voor de voetgangers die het risico niet durfden nemen over te steken tussen al dat verkeer'.

Niet onwettig

Volgens de politie is de situatie niet onwettig en is het verkeersreglement gewoon van toepassing. De automobilisten moeten voorrang verlenen aan de voetgangers zoals ze dat ook moeten doen bij het inrijden van een zijstraat. 'In theorie heeft de politie natuurlijk gelijk.' Aldus Johan Deprez. 'Maar als we kijken naar de verkeersveiligheid dan stellen we vast dat de praktijk heel wat gevaarlijker is dan de theorie doet vermoeden.'

Maatregelen

N-VA vraagt dat de aannemer het nodige doet om automobilisten attent te maken op de aanwezigheid van voetgangers ter hoogte van de Roompotstraat en dat de afstelling van de verkeerslichten op een dusdanige manier wordt aangepast dat ook voetgangers veilig de Gulden Vlieslaan kunnen oversteken.

(FN-Meegedeeld-N-VA)
Meer over Verkeer    Politie en Gerecht    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag