Economie

Haven Zeebrugge voelt Japanse invloed maar houdt stand


Audio Reportage

Haven Zeebrugge voelt Japanse invloed maar houdt stand
Zeebrugge, maandag 25/7/2011. De haven Zeebrugge heeft in de eerste helft van 2011 net iets minder goed geboerd dan in het recordjaar 2010, ondermeer door de gevolgen van de Japanse Tsunami en verschuivingen in de NoordEuropese markt, maar houdt bijzonder goed stand in vergelijking met andere havens in de regio. Dat zegt havenvoorzitter Joachim Coens, die deze middag de cijfers publiceerde.

-1,6%

De haven van Zeebrugge behandelde 24,4 miljoen ton goederen gedurende het eerste halfjaar. Dit is een terugval van 1,6 % tegenover de eerste 6 maanden van het recordjaar 2010. Die daling is vooral een gevolg van de verminderde overslag in containers naar aanleiding van de herschikking van enkele deepsea-diensten en de daaraan gekoppelde feederdiensten. Bovendien kennen de voor Zeebrugge belangrijke Europe- Far East markten een lichte groeivertraging die ook andere havens treft. De containertrafiek daalde dan ook in de eerste zes maanden met 6,8 % in TEU. Ook het stukgoed daalde met 6.6%.

Ro-Ro Groei

Maar daartegen stond vooral ook veel goed nieuws: zowel de shortsea als deepsea roll-on/roll-off trafieken kenden een sterke groei ( +9,2 % tot 6,7 miljoen ton). Ondanks de terugval in de autotrafieken als gevolg van de Japanse aardbeving, steeg het aantal verhandelde nieuwe wagens gedurende de eerste 6 maanden met 15 %: vooral in de maanden voor de tsunami was dat maar Coens verwacht in het najaar dat het reeds ingezette herstel zich zal verderzetten. De vaste bulk steeg met 5,9 % en de vloeibare bulk met 18,2 % in de eerste jaarhelft.

(FN-Meegedeeld-MBZ)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Haven    Zeebrugge    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag