Nieuws uit de Brugse regio

In Brugse regio lopen 188 veroordeelden vrij rond


Audio Reportage

In Brugse regio lopen 188 veroordeelden vrij rond
Brugge, woensdag 18/5/2011. In het gerechtelijk arrondissement Brugge lopen 188 veroordeelden vrij rond. Ze wachten op een beslissing over de toekenning van elektronisch toezicht. Alleen in de regio Antwerpen is dat aantal nog hoger, namelijk 527. Dat blijkt uit het antwoord van ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck op een parlementaire vraag van Open Vld-kamerlid Sabien Lahaye-Battheu.

Zeer slechte score

'Brugge scoort beduidend slechter dan de andere West-Vlaamse arrondissementen: in Kortrijk moet er voor 19 veroordeelden nog een beslissing worden genomen over elektronisch toezicht, in Ieper voor 27 en in Veurne voor slechts één veroordeelde', zegt Lahaye-Battheu.

Wie?

'In die groep zitten niet alleen de personen waarvoor nog geen beslissing tot toekenning van elektronisch toezicht is genomen en de personen waarvoor al een beslissing tot toekenning van elektronisch toezicht werd genomen, maar die op een wachtlijst staan voor aanstelling van een justitieassistent met het oog op de noodzakelijke begeleiding, maar ook de personen die alleen wachten op een enkelband.'

Vereenvoudigde procedure noodzakelijk

'Onrustwekkende cijfers', stelt Lahaye-Battheu. 'Eerder deze maand kondigde minister De Clerck aan de procedure voor de toekenning van een enkelband te willen vereenvoudigen door voortaan twee categorieën te hanteren: de zwaardere dossiers moeten door de justitieassistenten onderzocht worden, de lichtere komen in een vereenvoudigde procedure terecht. Het voorstel moet de werklast in de justitiehuizen verminderen, want nu moeten de justitieassistenten voor elke gedetineerde een uitgebreid maatschappelijk onderzoek uitvoeren om te bepalen of een gedetineerde al dan niet in aanmerking komt voor elektronisch toezicht.'

Het liberale kamerlid hoopt dat het voorstel snel geconcretiseerd wordt. 'Het kan niet zijn dat veroordeelden vele maanden vrij rond lopen. Elektronisch toezicht is immers een alternatieve manier om een straf uit te voeren en mag niet moet worden gezien als een begeleidingsmaatregel', besluit Lahaye-Battheu.

(FN-Meegedeeld-Open VLD/Foto: FN)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag