Economie

Radioactiviteit containers houdt geen risico in


Audio Reportage


Zeebrugge, woensdag 4/5/2011. Volgens deskundigen van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) die vandaag (4 mei 2011) bijkomende metingen hebben uitgevoerd nadat er gisteren een licht verhoogde radioactieve waarde werd ontdekt bij een container afkomstig van Japan, is er geen risico.

3 besmette containers

De betrokken container maakt deel uit van een partij van 6 containers die van Japan afkomstig waren en allen gemeten werden. De deskundigen van het FANC bevestigen de aanwezigheid van cesium-137 op het dak en de zijkanten van de betrokken container (0,1 microsievert per uur). Er werden anderzijds ook nog twee roestplekken ontdekt waar de dosis de waarde van 0,5 microsievert per uur evenwel niet overschreed. Twee andere containers van de partij van 6 vertoonden eveneens een licht verhoogde radioactieve waarde. Deze waarde bevond zich een factor 10 onder de waarden die werden aangetroffen op de eerste container.

Ontsmetting

Cesium-137 een halfwaardetijd heeft van 30 jaar. Daarom wordt een decontaminatie van de containers voorzien.

Deze containers hadden Yokohama op 16/03 verlaten om op 28/04 in Zeebrugge aan te komen. De containers werden onderweg op een ander schip overgeladen dat vanuit MaleisiŽ is vertrokken. Ze werden apart geplaatst van de rest van de lading, die niet besmet was.

Geen gevaar

Omdat de gemeten radioactiviteit zeer beperkt is, bevestigt het FANC dat er geen enkel gevaar is voor de werknemers, de bevolking of het leefmilieu.

Piet Vandenkerkhove van de Haven van Zeebrugge wijst er op dat de besmetting werd vastgesteld omdat de haven over zeer gevoelige meetapparatuur beschikt, "maar sommige zansoorten en mineralen die hier worden aangevoerd vertonen soms meer radioactiviteit..."

(FN-Eigen berichtgeving)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Haven    Milieu    Zeebrugge    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag