Economie

Geen verhoogde radioactiviteit op Japans schip


Audio Reportage

Geen verhoogde radioactiviteit op Japans schip
Zeebrugge, zaterdag 23/4/2011. Bij de metingen van mogelijke radioactiviteit van de lading en het schip 'Gentle Leader', vertrokken op 14 maart 2011 uit de haven van Tomakomai, door drie medewerkers van het FANC, tijdens de beloodsing op zee, is geen radioactiviteit vastgesteld. Voor havenpersoneel en bewoners uit de omgeving van de haven van Zeebrugge is er dus geen nood tot ongerustheid, zegt Karina De Beule van het FANC. 1048 auto's zullen in Zeebrugge worden uitgescheept waarna het schip met nog eens 206 auto's naar Antwerpen vaart.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) bevestigt dat de resultaten van zijn metingen, uitgevoerd op het schip 'Gentle Leader', vertrokken op 14 maart 2011 uit de haven van Tomakomai, aantonen dat er geen verhoogde radioactiviteit is geconstateerd op de lading of het vaartuig zelf. Het schip is aangekomen in Zeebrugge en vaart van daar door naar de Antwerpse haven. Het FANC stelt bijgevolg dat er geen risico is voor de bemanning of voor de personen die in dokken, de laad- en transitzones, de douane of het verkeer werken.

Waakzaamheid blijft

Omdat niet duidelijk is hoe de situatie in Japan verder zal evolueren, zetten de havenbesturen en het FANC hun samenwerking verder, waardoor er ook nog op latere tijdstippen steekproeven kunnen gebeuren door het FANC. Er wordt echter geen systematische en volledige controle meer voorzien zoals gebeurde op de drie schepen die de voorbije week Vlaamse havens aandeden. Voor containers, voertuigen en colli die de komende tijd aankomen vanuit de prefecturen Miyagi, Fukushima, Ibaraki en Tochigi, beveelt het FANC aan de invoerders aan systematische metingen uit te voeren; vanuit de overige prefecturen volstaan steekproefsgewijze (5 ŗ 10%) metingen. Het FANC werkt daartoe richtlijnen uit.

Het stof dat zich eventueel op goederen of op het schip zou kunnen vastzetten, heeft geen waarden aangetoond die zouden kunnen duiden op een verhoging van de radioactiviteit. Specifieke metingen werden genomen op eventuele aanwezigheid van radioactief jodium (I-131) en cesium (Cs-137) op de lading en op het schip zelf. De aangetroffen waarden bevinden zich ruim onder de grens waar er eventueel een risico voor de volksgezondheid en het milieu zou kunnen optreden. Omgerekend naar eventuele blootstelling bevinden we ons hiermee ruim onder de doses waaraan we in ons land via natuurlijke radioactiviteit worden blootgesteld.

De haven Tomakomai, van waaruit het schip vertrokken is, bevindt zich ten noorden van de kerncentrale van Fukushima. Het schip is van daar in zuidelijke richting vertrokken en heeft vervolgens aangemeerd in Yokohama en nog enkele andere Japanse havens.

De reistijd van een schip van Japan naar BelgiŽ bedraagt ongeveer 30 dagen. De radioactiviteit neemt tijdens dat traject altijd af. Zo heeft het I-131 een halfwaarde tijd van 8 dagen. Dit wil zeggen dat het radioactiviteitniveau bijna quasi verdwijnt na 80 dagen.

(FN-Belga Press Release-FANC/Foto: FN)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Haven    Milieu    Zeebrugge    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag