Economie

Cruiseseizoen weer van start


Audio Reportage

Cruiseseizoen weer van start
Zeebrugge, vrijdag 25/3/2011. Morgen, zaterdag 26 maart, vaart m.s. Ventura van de rederij P&O cruises het cruiseseizoen aan de Belgische kust in: het schip zal in Zeebrugge van 8 tot 17.30 uur afgemeerd liggen aan de Zweedse Kaai, naast de ingang van de grote zeesluis. In Oostende komt de Sea Cloud II op 19 mei als eerste cruiseschip de haven binnengevaren.

Samen

Sedert 2009 bundelen de havenbesturen van Zeebrugge en Oostende hun krachten om het cruisetoerisme in beide havens te promoten en om de marktpositie van de Belgische kusthavens in de mondiale markt van de cruises te versterken. Die inspanningen gebeuren onder de noemer 'Belgian Coast Cruise Project'. De havens worden daarin bijgestaan door de heer Bob Harrison, een expert met 30 jaar maritieme cruise-ervaring.

Deze samenwerking levert al behoorlijk wat resultaten op. Dit jaar verwacht men aan de kust 92 cruiseschepen (77 in Zeebrugge en 15 in Oostende) en om en bij de 235.000 cruisepassagiers. Ter vergelijking: in 2010 waren er 72 cruiseschepen en 196 000 passagiers. Voor volgend jaar zijn nu al 87 schepen aangekondigd in de havens van Zeebrugge en Oostende. De lengte van de meeste cruiseschepen vandaag bedraagt 200 meter en meer. Dankzij de havenfaciliteiten in de haven van Zeebrugge kunnen de grote cruiseschepen, die 3000 en meer passagiers vervoeren, op een heel vlotte manier onze Belgische kust bereiken. De stedelijke omkadering in Oostende is dan weer aan attractiepunt voor de kleinere cruiseschepen.

Brugge als aantrekkingspool

Het spreekt daarbij voor zich dat Brugge, als werelderfgoedstad de belangrijkste toeristische trekpleister is, maar lang niet alle passagiers kiezen voor een excursie naar Brugge. Ook andere West-Vlaamse kuststeden zoals Oostende, Blankenberge of Knokke-Heist, en bestemmingen zoals o.a. Ieper, Lissewege, Stene, Damme, Raversijde, het Zwin en cultuursteden als Gent, Brussel of Antwerpen kunnen op belangstelling van de passagiers rekenen. Volgens recente berekeningen van het gezaghebbende Engelse vakblad Seatrade, zou elke passagier aan land gemiddeld 90 per dag uitgeven. Zo zorgt het cruisetoerisme voor een niet onaanzienlijke toegevoegde waarde voor de Brugse economie.

In Zeebrugge start het havenbestuur in de loop van het voorjaar met een shuttle-dienst die de passagiers van aan het schip veilig tot buiten de terminal brengt. Niet alle passagiers hebben immers op voorhand een excursie geboekt bij de rederij en velen verkiezen om op eigen houtje de regio te verkennen. De shuttlebus brengt de passagiers tot in de buurt van de jachthaven, naast het lichtschip de Westhinder. Vandaar uit kunnen ze dan kiezen om Zeebrugge te verkennen of om de kusttram of de trein naar Brugge te nemen. Aan boord van de shuttlebus krijgt elke passagier een infoblad met de praktische info. Ook toeristische brochures zullen aan boord van de shuttlebus ter beschikking worden gesteld. In Oostende ligt de cruiseterminal vlak naast het spoorwegstation, met een directe toegang tot de stad en de jachthaven. De toeristische dienst van de stad Oostende verwelkomt de cruisegasten met alle relevante informatie.

(FN-Meegedeeld-MBZ/Foto: FN)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Haven    Zeebrugge    Lissewege    Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag