Nieuws uit de Brugse regio

Fietsers eisen: minder auto's voor een leefbaarder Brugge


Audio Reportage

Fietsers eisen: minder auto's voor een leefbaarder Brugge
Brugge, zaterdag 5/3/2011. Deze middag organiseerde de nieuwe Brugse actiegroep 't Vaag Verbond, een ludieke fietsactie in de binnenstad. 'De stad Brugge profileert zich immers steeds als fietsvriendelijke stad, terwijl de realiteit anders uitwijst, 'zegt mede-organisator Johan Willemarck. 'Steeds meer ruimte wordt door het autoverkeer in beslag genomen met als gevolg meer auto's op straat en dus meer uitlaatgassen,' vult actievoerder Liese aan. 'Hierdoor gaan waardevolle stukken openbare ruimte en stukken groen verloren. De resterende stukken groen worden hierdoor nog meer vervuild en bedreigd.'

Ook goed voor monumenten

"Mensen zouden meer gemotiveerd moeten worden om de auto gewoon es thuis te laten staan, zeker als het over korte afstanden gaat. Wij denken hier dan bijvoorbeeld aan gratis openbaar busvervoer in de binnenstad. Het vele verkeer is niet enkel ongezond maar tast ook het culturele erfgoed van de stad aan door de zwaar vervuilende roetuitslag. Hierdoor gaan enorme sommen geld verloren aan het steeds weer oppoetsen van de waardevolle gebouwen."

Bij de protestactie probeerden de ruim 50 deelnemers op een aantal plekken, onder meer aan de Katelijnebrug (foto) met de fiets het verkeer wat in de war brengen, om meteen de ietwat geŽrgerde chauffeurs op de hoogte te brengen van het doel van de actie.

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer over Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag