Nieuws uit de Brugse regio

Vragen bij verloop opgravingen aan Kathedraal onterecht zegt stadsbestuur


Audio Reportage

Vragen bij verloop opgravingen aan Kathedraal onterecht zegt stadsbestuur
Brugge, vrijdag 4/3/2011. De verwarring rond de omgevingswerken aan de Sint-Salvatorskathedraal neemt eerder toe dan af. Nadat gisteren sommige media (uitgezonderd de stadsomroep gezien we over geen bewijzen beschikten) hadden bericht dat een paar polychroom beschilderde grafkelders werden ontdekt en vlug weer bedekt en er minstens één grafplaat daterende uit de 15e eeuw door een bulldozer werd kapot gereden en er vele graven waren blootgelegd, zonder de medewerking of controle van de archeologisch dienst, ontkende schepen van openbare werken Jos Demarest deze middag in alle toonaarden dat verhaal.

Maar daarmee is volgens baron Andries Van den Abeele van SOS Brugge het verhaal helemaal niet af. Volgens hem moet er weldegelijk grondig archeologosch onderzoek gebeuren op deze site, net zoals de stad dat ook eist van privé projecten, maar zou in het geval van de dure winkelstraat die de Steenstraat met heel andere maten en gewichten worden gewerkt dan voor de rest van Brugge...

Er blijven ook verschillende onbeantwoorde vragen zegt hij:
- Is het juist dat een goed bewaarde grafzerk, met datum 1698 en de naam van de begravene er op, werd uitgegraven en onmiddellijk volledig verbrijzeld?
- Is het waar dat er 15 grafzerken werden gelokaliseerd, waarvan er maar drie zullen bewaard worden en de overige verbrijzeld?
- Is het waar dat deze namiddag, net voor de journalisten verwacht werden, zes zakken met gebeente (waaronder complete schedels) ijlings werden weggedragen en verstopt? Hoe kan men op enkele dagen zoveel gebeente verzamelen, als men zogenaamd niet in de grond zou gaan woelen?
- Hoe kan men beweren dat er bestendige controle vanwege de archeologische dienst gebeurt, wanneer iemand ons twee tibia's is komen afgeven, als bewijs dat iedereen zich daar in gebeente kan 'bevoorraden'?

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer over Jos Demarest    Archeologie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag