Economie

Scheepvaartpolitie schaft illegalenopvang af wegens niet sexy


Audio Reportage

Scheepvaartpolitie schaft illegalenopvang af wegens niet sexy
Zeebrugge, zondag 20/2/2011. Bij de scheepvaartpolitie van Zeebrugge (SPN) wordt de dienst die zich bezig houdt met de afhandeling van illegalen geleidelijk afgeschaft en dat leidt in tal van kringen tot ongerustheid. Volgens Patrick Debel van de Werkgroep Veilige Haven, die in het verleden reeds tal van veiligheidsproblemen in de haven aankaartte, is de opheffing onverantwoord.

Niet sexy genoeg?

"Het grote probleem is dat het hier geen sexy dienst betreft. Het is geen zaak waarmee je hoge ogen kunt gooien in de media, want de dienst gaat omwille van zijn aard in alle kalmte ver van de ogen van het publiek te werk gaat. Het is immers een team van experts, dat zich naast het gewone politiewerk sterk gespecialiseerd is in de humane aanpak van de illegale migratie. Iedereen zal nu alles doen bij de SPN, maar in dit geval lijkt mij dat onmogelijk. De afdeling had in de voorbije jaren, in nauwe samenwerking met de diensten van het OCMW en OCMW-voorzitter Frank Vandevoorde een goed werkend opvangsysteem opgezet. Een systeem dat nu op de helling staat".

Personeelstkort

"Het is uiteraard waar dat er een personeelstekort is om de haven van Zeebrugge, de jachthavens van Blankenberge, Knokke-Heist, Brugge en Beernem en de Brugse binnenhaven optimaal te bedienen, maar dat betekent niet dat deze specifieke opdracht kan of mag verwaarloosd worden," zucht Debel. "De cel is een beetje slachtoffer van zijn eigen succes: We komen van vroeger vijfduizend naar nu een paar honderd illegalen per jaar waardoor diensten van over heel de wereld komen kijken hoe de kordate maar humane aanpak werkt en ook in Oostende is men op die manier beginnen werken, maar in Zeebrugge wordt het beste dus eerst afgeschaft. Geen zinnig mens die daar iets van begrijpt… De mensen die in het team zaten zijn sinds de scheepvaartpolitie heeft in Zeebrugge een nieuwe chef heeft gekregen in de gewone dienstregeling opgenomen. Op papier bestaat de dienst nog, maar in de praktijk niet meer. In de praktijk betekent dat dat de slachtoffers van mensenhandelaars, waaronder kinderen en baby's, vogelvrij verklaard worden in plaats van op een humanitaire manier te worden opgevangen en begeleid worden in hun procedure en dat de mensenhandelaars zelf vrijuit zullen gaan."

(FN-Meegedeeld-WVH)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Haven    Frank Vandevoorde    Zeebrugge    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag