Nieuws uit de Brugse regio

Ook Bruggelingen bezorgd over Big Brother


Audio Reportage

Ook Bruggelingen bezorgd over Big Brother
Brugge, zaterdag 12/2/2011. Ook nogal wat Bruggelingen blijken bezorgd te zijn over hoeverre de werkelijkheid het verhaal van George Orwell in het boek Big Brother al benadert. Dat merkten we gisterenavond, toen een paar tientallen mensen opdaagden, voor een boeiende uiteenzetting door advocaat Raf Jespers, schrijver van het boek 'Big Brother in Europa', in het Noord-Zuidcentrum in de Oostmeers. Hij kwam er op uitnodiging van Attac spreken over onze afbrokkelende privacy.

Geen geheimen meer?

Geheimen hebben blijkt een illusie, zo bleek daarin al gauw; Big brother, grote broer, houdt u in de gaten en overheid en bedrijven weten veel meer over uw vermeende privéleven dan u vermoedt: bewakingsbeelden, telefoonsgegevens, waar en wanneer u naar wie belt, sms't of mailt, welke websites u bezoekt: het blijft allemaal in databanken bewaard. Jespers haalde daarbij zwaar uit naar de Europese Unie die deze realiteit nog verder lijkt te willen uitbouwen. De Unie ziet burgers klaarblijkelijk als potentiële veiligheidsrisico's en mensenrechten komen na 9/11 op de tweede plaats door de groei van een ware controlestaat.

De voordracht was voor de aanwezigen een ware eye-opener en in het boek zet Jespers nog meer feiten op een rij: 'burgerrechten en vrijheden beschermt men niet door ze af te schaffen'.

Big Brother in Europa is uitgegeven bij EPO
ISBN: 9789064456183
408p.
prijs: € 22.00

(FN-Op Locatie)
Meer over Literatuur    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag