Nieuws uit de Brugse regio

Taalunie wil jongeren meer betrekken dynamiek van het Nederlands


Audio Reportage


Brugge, zaterdag 20/11/2010. De Nederlandse Taalunie wil jongeren meer betrekken bij het ontwikkelen van de dynamiek van het Nederlands als Taal. Om dit in de praktijk mogelijk te maken wordt een Taalunie Jongerenraad opgericht. Dat is deze morgen beslist in Brugge, waar de Nederlandse Taalunie bijeen is naar aanleiding van haar 30-jarig bestaan, en zich met bewindslieden van diverse regio's in de wereld waar Nederlands wordt gesproken, gebogen heeft over het Nederlands en de ontwikkeling van die taal.

Met die Taalunie Jongerenraad wil de Taalunie de "jongeren bewust maken van het Nederlands als taal en ze wil de jongeren via hun netwerken bereiken," zegt Narja Van Bijsterveldt, Nederlands minister van Cultuur, en voorzitter van de topconferentie in Brugge....

Op de topconferentie is ook beslist tot meer uitwisseling van kennis en ervaring van het Nederlands te komen tussen experts die met taal bezig zijn, zoals professoren, auteurs en tolken. Tenslotte is ook beslist om op langere termijn te komen tot een toekomst gerichte taalinfrastructuur. Zo'n taalinfrastructuur omvat bestanden met woorden en met gersproken en geschreven teksten, informatie over schrijfwijzen en grammatica. Belangrijk is dat daarin onze gemeenschappelijke standaardtaal zorgvuldig beschreven is. Tegelijk moet ook worden vastgelegd wat specifiek is voor het Nederlands in de diverse delen van het taalgebied. Zo'n infrastructuur bevat het basismateriaal voor allerhande hulpmiddelen voor taalgebruikers.

Op de top is tenslotte ook een intentieverklaring tot meer samenwerking afgesloten tussen de Nederlandse Taalunie en Zuid-Afrika.

(JVB)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag