Nieuws uit de Brugse regio

Brugse kritiek op HIV campagne van de VRT: discriminerend


Audio Reportage

Brugse kritiek op HIV campagne van de VRT: discriminerend
Brugge, woensdag 6/10/2010. De deze week door de VRT gestarte campagne over HIV in Vlaanderen, met medewerking van de Vlaamse Gemeenschap, is in het verkeerde keelgat geschoten bij Ruben Cottenjé, het Brugse kopstuk van de Belgische alliantie. "Wij vinden het goed dat de bevolking preventief wordt ingelicht maar de stigmatisering van een welbepaalde bevolkingsgroep, die klaarblijkelijk aan de oorzaak zou liggen van het verspreiden van HIV in ons land, kan niet," voor Cottenjé.

"Persoonlijke seksuele voorkeur hoort thuis in de intimiteit van de slaapkamer en dit bericht stuurt alleen maar aan op insinuaties en interpretaties, die tot discriminerend gedrag kunnen leiden. Net zoals niet iedere geestelijke een pedofiel is, is ook niet elke alleenstaande man een homoseksueel," vergelijkt Cottenjé.

"De cijfers van het Wetenschappelijk instituut voor Volksgezondheid (2008) tonen ook aan dat van de 25.000 mensen die in België geïnfecteerd zijn met het HIV-virus en 51% de overdracht wijt aan heteroseksuele geslachtsgemeenschap en 8% via intraveneus druggebruik: homoseksuelen zijn dus zelfs niet schuldig aan de meerderheid van de overdrachten," rekent Cottenjé voor. "Hoe zou het Centrum voor Gelijke kansen en Racismebestrijding trouwens reageren indien men in deze boodschap de HIV-overdracht toeschrijft aan niet-Belgen, want ongeveer 60% van de HIV-geïnfecteerden in België niet de Belgische nationaliteit hebben," vraagt hij zich tot slot af.

(FN-Meegedeeld-RC)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag