Nieuws uit de Brugse regio

F931 Louise-Marie helpt opnieuw in strijd tegen piraterij


Audio Reportage

F931 Louise-Marie helpt opnieuw in strijd tegen piraterij
Zeebrugge, donderdag 30/9/2010. Volgende week, op 4 oktober 2010, vertrekt het fregat F931 Louise-Marie voor de tweede keer naar de Hoorn van Afrika. Onder bevel van fregatkapitein Carl Gillis neemt het van 20 oktober tot 20 januari deel aan de operatie Atalanta II. Ruim 1.800 militairen, verdeeld over meer dan 20 schepen en helikopters uit negen verschillende EU-landen, nemen eraan deel.

Europese operatie

Operatie Atalanta is de eerste marineoperatie van de Europese Unie. Het doel is enerzijds het beschermen van de schepen van het Wereldvoedselprogramma, die voedselhulp aanvoeren ten behoeve van de vluchtelingen in SomaliŽ, en anderzijds de kwetsbare handelsscheepvaart te beschermen en piraterijactiviteiten af te schrikken. Een bijkomende opdracht is het monitoren van visserijactiviteiten voor de Somalische kust. Op 14 Jan 2010 werd een nieuwe wet van kracht, die Belgische instanties, dus ook de commandant van de Louise-Marie, een juridische basis geeft, m.b.t. piraterijbestrijding.

De bemanning van de Louise-Marie is voor de gelegenheid aangevuld met een detachement duikers van het 11į bataljon Genie uit Burcht en een interventiecapaciteit van acht paracommando's uit Diest. Het schip beschikt ook over een helikopter van het type Alouette III, waardoor eventuele interventies zeer snel kunnen plaatsvinden. In totaal zijn 170 mannen en vrouwen ingescheept op het fregat. Een groot deel van hen heeft ook deelgenomen aan operatie Atalanta I. De terugkeer van het schip in Zeebrugge is voorzien op 7 februari 2011.

(FN-Meegedeeld-Marine)
Meer over Zeebrugge    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag