Nieuws uit de Brugse regio

Markt onherkenbaar omgetoverd onder groendijken en laurieren


Audio Reportage

Markt onherkenbaar omgetoverd onder groendijken en laurieren
Brugge, vrijdag 24/9/2010. Met een bijzonder geslaagd groen dijkenlandschap met laurieren, in een ontwerp van de beroemde bloemenkunstenaar DaniŽl Ost, is de Markt van Brugge sinds deze middag volkomen onherkenbaar omgetoverd, tot een klaarblijkelijk populaire blikvanger voor het kunstenfestival Brugge Centraal. De eerste publieke reacties zijn alvast lovend.

Acht dagen lang zal de Markt er totaal anders uit zien dan we gewoon zijn, niet alleen omwille van de laurieren maar ook de nieuwe variŽteit van de pluimhortensia, de "Pinky Winky" die rond het standbeeld van Jan Breydel en Peter De Coninck werden aangeplant.

Met dit laurierproject zet Brugge een historisch belangrijk exportproduct voor de stad in de kijker, want sinds de 19de eeuw voert Brugge laurieren uit naar Oost-Europa, waar destijds zelfs de Russische tsarenfamilies klant waren. De link met het stadsfestival, dat Brugge en Centraal Europa als thema heeft, kon niet beter gekozen zijn. De laurieren op het stadsfestival Brugge Centraal komen overigens uit de collectie van het Lauretum Jabbeke.

Trots

Bij de opening liepen nogal wat mensen, die eerder deze week nog vreesden de deadline niet te zullen halen, want het opstellen was een waar huzarenstuk. Van het gezicht van schepen voor groen Bernard De Cuyper was de opluchting en trots van het aangezicht te lezen.

Laurier op de Markt is een project van de Groendienst Brugge en Brugge Plus samen het Lauretum uit Jabbeke en het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek uit Merelbeke.

(FN-Op Locatie/Foto: FS)
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag