Economie

UNIZO-studie bevestigt explosie baanwinkels


Audio Reportage


Brugge, dinsdag 21/9/2010. West-Vlaanderen is met 2.006mē per 1.000 inwoners de meest bewinkelde provincie van Vlaanderen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van UNIZO.

'Opvallend daarbij is dat de grote baanwinkels daarbij zijn goed voor 5% van het totaal aantal winkels, maar die nemen wel 40% van de totale verkoopsoppervlakte in beslag. De IKEA-wet werkt sinds 2005 deze ongezonde situatie mee in de hand: de laatste 4 jaar werd maar liefst 358.379 mē extra vergund met baanwinkels voorop. Vorig jaar maakten zij immers ongeveer de helft van het aantal aanvragen uit, een alarmerende evolutie," zegt Axel Ronse van UNIZO West-Vlaanderen. "Het aandeel baanwinkels is al zeer groot en blijft verder toenemen ten koste van de leefbaarheid in de handelskernen zoals in Brugge. Let op, wij verzetten ons niet tegen grote winkelprojecten, maar wel tegen de onoordeelkundige inplanting ervan in het buitengebied want dat blijkt vaak desastreus voor zowel de handel in de kernen als de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van die kernen."

De West-Vlaamse resultaten uit de nationale UNIZO-studie werden vanmiddag voorgesteld in Diksmuide.

'In 2006 werd onder meer 'B park' in Brugge vergund terwijl UNIZO veeleer grootschalige winkelruimtes binnen de stadskern wil zien: 'de recente heropbloei van centrum Kortrijk illustreert de positieve gevolgen van kernversterkend beleid," stelt Axel Ronse. 'Maar dank zij de lakse IKEA-wet, waardoor elke gemeente autonoom kan beslissen over aanvragen, is er een ware explosie aan baanwinkels.'

(FN-Meegedeeld-Unizo)
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag