Nieuws uit de Brugse regio

Werelderfgoedstad nu ook zonder respect voor de doden


Audio Reportage

Werelderfgoedstad nu ook zonder respect voor de doden
Brugge, zondag 19/9/2010. Deze middag werden, op volle autoloze zondag en onder het zicht van honderden passerende toeristen, door de brandweer vele honderden beenderen van deze week aan de Sint-Salvatorskathedraal opgegraven menselijke resten van de straat verwijderd, waar ze tussen bouwafval waren gegooid door de aannemer, die daar herbestratingswerken uitvoert in opdracht van de stad.

Hoewel wettelijk 'de politie en de gemeenteoverheden ervoor zorgen, dat er geen handelingen in strijd met de eerbied voor de doden worden verricht' waren deze week toch heel wat stoffelijke resten opgegraven zonder dat de archeologische dient Raakvlak of de bevoegde afdeling begrafenissen van de dienst Bevolking van de stad daarbij de nodige maatregelen nam.

Er werden deze week naar wij vernemen resten van zeker 18 lichamen teruggevonden en de brandweer ruimde deze middag de meest opvallend uit een afvalhoop uitstekende menselijke botten op, nadat omwonenden hadden geklaagd omdat enkele jongeren klaarblijkelijk stoffelijke resten aan het weghalen waren. Volgens deskundigen gecontacteerd door de Stadsomroep zou het om resten uit de 17e eeuw en vroeger gaan: sinds die tijd zijn er op de betrokken plek immers geen grote graafwerkzaamheden meer geweest en sinds de 18e eeuw werd begraven in de binnenstad om hygiŽnische redenen verboden.

Gewaarschuwd

Wouter Priem de voorzitter van Erfgoedforum Brugge reageert geschokt door de aanpak. 'Wij hadden in onze bezwaren tegen de aangekondigde werken duidelijk voor gewaarschuwd.'

(FN-op Locatie)
Meer over Politie en Gerecht    Erfgoed    Archeologie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag