Nieuws uit de Brugse regio

Grote schoonmaak in Brugse museummagazijnen


Audio Reportage

Grote schoonmaak in Brugse museummagazijnen
Brugge, donderdag 9/9/2010. Dezer dagen wordt er grote schoonmaak gehouden in enkele Brugse museummagazijnen. Vooral een stockageruimte van het museum voor volkskunde zit overvol, onder meer met heel wat zaken die eigenlijk thuishoren in andere musea of die zelfs veeleer in het containerpark zouden thuishoren.

De loods in de Groenestraat, in wat ooit garage Himpe was wordt, naast zijn zeer sportieve invulling, ook gebruikt voor de opslag van onder meer de collectie koetsen en landbouwwerktuigen van weleer, die in de loop der decennia werden geschonken aan het Volkskundemuseum. 'En vroeger nam het museum alle schenkingen zomaar aan, zonder na te gaan of de voorwerpen in goede staat waren en bruikbaar waren in de museale collectie', zegt cultuurschepen Yves Roose. Het materiaal moet nu verhuizen, onder meer omwille van een lekkend dak, en er is gebleken dat zeer veel voorwerpen in slechte toestand verkeren, dubbel in de collectie zitten of zelfs gewoon niet passen in de Brugse Musea: Brugge heeft bijvoorbeeld geen landbouwmuseum, maar er staan tientallen vaak grote landbouwwerktuigen in de loods.

Naar andere musea

'En dus hebben we na een grondige inspectie en inventarisatie contact opgenomen met andere musea, om na te gaan welke zalen zij konden gebruiken Ún met de oorspronkelijke eigenaars die voorwerpen aan ons hebben hebben geschonken. Sommige zaken zullen dus een nieuwe eigenaar krijgen, andere gaan terug naar afzender en sommige zullen inderdaad worden weggegooid,' zegt Yves Roose. 'En wat we zelf houden gaan we overbrengen naar een opslagruimte bij Genencor, waar we samen met de provincie een opslag inrichten, waar we deze voorwerpen in optimale staat kunnen behouden.'

(FN-Op Locatie)
Meer over Yves Roose    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag